Sunday, March 31, 2013

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ακόμα τρέχουν πίσω από την Σχολή της Μιλήτου

Ο Αναξίμανδρος υπήρξε μαθητής και διάδοχος του Θαλή στη διεύθυνση της Σχολής της Μιλήτου.

Μιλήτου, Σχολή. Φιλοσοφική σχολή στη μικρασιατική Μίλητο (βλ. λ.), κατά την αρχαιότητα. Η σχολή ιδρύ­θηκε γύρω στο 600 π.Χ. και θεωρείται το πρώ­το πανεπιστήμιο του κόσμου.

Μοναδικός καθηγη­τής της ήταν...
ο Θαλής (βλ. λ. Θαλής ο Μιλήσιος), ο οποίος δίδασκε μερικές δεκάδες φοιτητών. Από τον Αριστοτέλη έχουμε μερικές πλη­ροφορίες για το έργο της σχολής, τις οποίες έγραψε περίπου 250 χρόνια μετά τον θάνατο του Θαλή. Ο Αριστοτέλης, ωστόσο, ασχολείται μόνο με τις φιλοσοφικές θεωρίες της Σχολής, ενώ μόνο από μεταγενέστερους συγγραφείς σώθηκαν μερικές πληροφορίες που μας βοηθούν να σχηματί­σουμε κάποια εικόνα για το έργο της. Ο Θαλής είχε επιδοθεί στην απόδειξη γεωμετρικών προ­τάσεων, η αλήθεια των οποίων είχε διαπιστωθεί εμπει­ρικά. Αναφέρονται μερικές αποδείξεις θεωρημάτων περί ομοιότητας καθώς και η κατασκευή κάποιου απλού οργάνου, με τη βοήθεια του οποίου μπορούσε να υπολογιστεί από την παραλία η απόσταση ενός πλοίου που πλησίαζε. Λέγεται πως για τη μέτρηση της απόστασης αυτής είχε αποδείξει το θεώρημα πως «αν δύο τρίγωνα έχουν μία πλευρά ίση και τις προσκείμενες γωνίες ίσες, είναι ίσα».

 Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο Θαλής είχε ασχοληθεί με τη θεωρία των αριθμών. Ωστόσο, είναι γνωστές οι αστρονομικές του ενασχολήσεις και οι μετεωρολο­γικές του έρευνες. Θεωρείται ο πρώτος μετεωρολόγος του κόσμου και ο πρώτος φυσικός, αφού αυ­τός ανακάλυψε τον μαγνητισμό και τον ηλεκτρισμό. Έχει παραμείνει μνημειώδης η πρόβλεψή του, πολλούς μήνες νωρίτερα, της έκλειψης του Ηλίου της 28ης Μαΐου του 585 π.Χ.)Αντάξιος μαθητής του και διάδοχός του στη διεύθυνση της σχολής υπήρξε ο Αναξίμανδρος (βλ. λ.). Ήταν ο πρώτος που επινόησε την κατασκευή των ηλιακών

Η 2η Παναττική Σύσκεψη του Ε.Πα.Μ. στις 13 Μαρτίου 2013

Αυτό εννοούσε ο Σαμαράς όταν έλεγε “πάση θυσία το έργο θα γίνει”;

Ρεπορτάζ: Ντίνα Δασκαλοπούλου / Εφημερίδα των Συντακτών

 Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση όταν μπαίνεις στο γραφείο του είναι οι εικόνες: ο Χριστός, η Παναγία, αμέτρητοι άγιοι, απολυτίκια. Παράξενο σκηνικό για να συναντήσεις ανθρώπους που ίσως αύριο κατηγορηθούν για απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμπρησμό, έκρηξη και ληστεία. Εξι από τους 20 κατηγορούμενους για την επίθεση στις Σκουριές αποφάσισαν να μιλήσουν στην «Εφ.Συν.» «γιατί είμαστε εξοργισμένοι με την εικόνα που προβάλλουν τα ΜΜΕ και πρέπει η ελληνική κοινωνία να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει εδώ πάνω».
Ο Γ.Σ. είναι 41 χρόνων, πατέρας τριών παιδιών κι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επιχειρηματίας: με κύκλο εργασιών 3 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, βραβεία και διακρίσεις. Φοράει έναν μεγάλο σταυρό στον λαιμό: «Κάθε Κυριακή πηγαίνω ....
στην εκκλησία, έχω πνευματικό στο Αγιον Ορος. Μου φαίνεται αδιανόητο να κατηγορούν χωριανούς πως θα μπορούσαν να σηκώσουν όπλο σε αθώους ανθρώπους, όπως οι σεκιουριτάδες της εταιρείας. Επιχειρούν να διασύρουν ανθρώπους, οικογένειες, επιχειρήσεις. Στον αγώνα βρισκόμασταν όλοι στην πρώτη γραμμή, κι αυτό εξηγεί γιατί μας κατηγορούν. Ανεξάρτητα από το ποια είναι τα πρόσωπα, η πίεση ασκείται σε κάθε αγωνιστή. Είμαστε μια κοινωνία μικρή, απομακρυσμένη, ελάχιστα ανεπτυγμένη τουριστικά σε σύγκριση με τα άλλα δυο πόδια της Χαλκιδικής. Δεν υπάρχει οικογένεια

Saturday, March 30, 2013

Το Χωνί 3/31/2013


4η Τακτική Σύνοδος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.Πα.Μ. Μάρτιος 2013

Πολιτική Εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της Π.Γ.

Συναγωνίστριες/στές,
Μιλώντας για το ζήτημα του πολιτικού σχεδιασμού τον οποίο αναπτύσσει το ΕΠΑΜ μπροστά στα προβλήματα και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει μεγάλη σημασία να κατανοούμε σε ποια περίοδο, σε ποια ακριβώς συγκυρία βρισκόμαστε, έτσι ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε την τακτική μας και τους τακτικούς μας στόχους με τον τρόπο ώστε να εξυπηρετούν την Ελληνική κοινωνία συνολικά και με βάση τα δεδομένα που έχουμε στην πορεία μπροστά μας.
Το σημαντικό εδώ είναι, πώς πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε μια περίοδο καταιγιστικών εξελίξεων. Οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν μόνο την κυρίαρχη πολιτική, τον τρόπο που εφαρμόζονται ή επιβάλλονται οι πολιτικές στην κοινωνία, αλλά τον τρόπο που διαμορφώνεται συνολικά η κοινωνία στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια.

Δεν είμαστε σε μια στατική περίοδο, δεν είμαστε σε μια περίοδο όπου είναι λίγο ως πολύ ομαλή η εξέλιξη του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά και η κατάσταση της κοινωνίας. Και δεν είμαστε σε μία, ας το πούμε έτσι, ανώμαλη περίοδο μόνο για την Ελλάδα. Είμαστε γενικότερα σε μια παγκόσμια ανακατάταξη η οποία έχει δραματικές πλευρές και διαστάσεις.
Το λέμε αυτό γιατί είμαστε από τους λίγους, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, πολιτικούς σχηματισμούς που συζητάμε επί της ουσίας τον τρόπο κατανόησης της πραγματικότητας, έτσι ώστε να μπορούμε να τον ενσωματώσουμε στην πολιτική τακτική που πρέπει να έχει το Μέτωπο. Οι υπόλοιποι, όπως τουλάχιστον παρατηρούμε, συζητούν απλά με βάση τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις που υπάρχουν ή διατυπώνονται στα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό.
Έχει μεγάλη σημασία να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Από τη μια έχουμε τη μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι η παγκόσμια οικονομία της παγκοσμιοποίησης. Βαδίζει ταχύτατα σε μια κατάσταση, όπως την έχουν ονομάσει τα δικά τους επιτελεία, πλανητικής οικονομίας. Αυτή η πλανητική οικονομία, που σαν νεολογισμός ή ιδεολόγημα θα αρχίσει να κυριαρχεί σε λίγο, διότι οι ακαδημαϊκοί τους κύκλοι, οι δημοσιογραφικοί τους κύκλοι, και όλοι αυτοί, θα αρχίσουν να την αναπαράγουν και να την κυκλοφορούν ώστε να μπορούμε να την

28-3-2013 Δημήτρης Καζάκης Maximum FM Δημήτρης Κολιός

Σ.ΛΑΒΔΙΩΤΗΣ & Β.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & Ν.ΜΠΙΤΣΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΥΚΗ 23/03/2013

Friday, March 29, 2013

28/3/2013 - Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΥΡΟΣ TV

Monsanto Protection Act': 5 Things To Know About The HR 933 Provision

The "Monsanto Protection Act" is the name opponents of the Farmer Assurance Provision have given to this terrifying piece of policy, and it's a fitting moniker given its shocking content.

Δημήτρης Καζάκης μιλάει στην ομογενειακή ραδιοφωνική εκπομπή Dialogos Radio & Dialogos Media 28/03/2013

Ο Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΜΟΝΙΑ 103.2 ΣΑΜΟΣ 28/3/13

Με τον λαό ή ενάντιά του

ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ-Η ΕΚΡΗΞΗ ΕΡΧΕΤΑΙ !!


Thursday, March 28, 2013

(28/3/2013) ΚΑΖΑΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ DIALOGOS RADIO (απόσπασμα)

Η απάτη με την ΑΟΖ - τα ντοκουμέντα

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Για περισσότερο από δύο χρόνια, υποστηρίζεται, από μια πληθώρα άρθρων και εκπομπών, αλλά και πολιτικών δυνάμεων, η εξής «θεωρία»: χρειαζόμαστε κατεπειγόντως ανακήρυξη  ΑΟΖ που είναι «απαραίτητη» για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Διαθέτουμε τεράστια κοιτάσματα που πρέπει άμεσα να εκμεταλλευθούμε, παρά το καθεστώς «μη βιώσιμου χρέους» και Δανειακών Συμβάσεων, με τη βοήθεια του Ισραήλ και, τελευταίως, φρεγατών και F-15! ‘Ένα αληθινό, διακομματικό μάλιστα, «λόμπυ» «της ΑΟΖ και των πετρελαίων», εσχάτως και των όπλων, συγκροτήθηκε για να υπερασπίσει αυτή την ιδέα.
Tο να έχει κανείς την α’ ή β’ άποψη για τα ελληνοτουρκικά, τα ελληνοϊσραηλινά ή τα ενεργειακά είναι απολύτως θεμιτό σε μια δημοκρατία. Έστω κι αν στην Ελλάδα των συνωστιζόμενων προσωπικών φιλοδοξιών ατόμων, συχνά τελείως ακατάλληλων για τους ρόλους στους οποίους αποβλέπουν, ενίοτε εξαρτημένων από διεθνή συμφέροντα, όποιον πληρώνει καλύτερα τέλος πάντων, δεν μπορεί δυστυχώς να γίνει σοβαρή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα.
Αυτό που δεν είναι θεμιτό, είναι να διασπείρονται ανακρίβειες και ψεύδη. Και όταν αυτά .....
αποκαλύπτονται, από ανθρώπους που αγαπάνε την αλήθεια και την πατρίδα τους, να συνεχίζεται η αναπαραγωγή τους, μαζί και η αναπαραγωγή συκοφαντιών και απειλών εναντίον τους. Όλοι κάνουμε λάθη ή καλοπίστως παραπλανώμεθα. Αν δεν έχουμε το θάρρος να κάνουμε την αυτοκριτική μας, τουλάχιστο ας σιωπούμε. Κρείττον σιγάν, έλεγαν οι Αρχαίοι.
Το «θεμελιώδες ψέμα»
Όλη η θεωρία που προαναφέραμε θεμελιώθηκε επί ενός κραυγαλέου ψέματος, ότι χρειαζόμαστε

Παράξενα αλλά αποτελεσματικά γιατροσόφια!

Τα κλασικά γιατροσόφια των παλιών μπορεί να φαντάζουν ανίσχυρα μπροστά στα επιτεύγματα της ιατρικής, αλλά η αλήθεια είναι, ότι πολλές φορές έχουν αποδειχτεί σωτήρια για διάφορες παθήσεις. Ο καθένας στο σπίτι του έχει μία πληθώρα από υλικά, που αρκετές φορές αν γνωρίζει πώς και πότε να τα χρησιμοποιήσει, μπορεί να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες. Βέβαια, σε καμία περίπτωση, οι «θεραπείες» που ακολουθούν δε μπορούν να αντικαταστήσουν τις φαρμακευτικές αγωγές και τις συμβουλές του γιατρού σας.
Γαρίφαλο για τα κοψίματα
Ψεκάστε με σκόνη από γαρύφαλλο (το μπαχαρικό) στην περιοχή που κοπήκατε για να περιορίσετε τη μόλυνση. Το λάδι από το γαρύφαλλο είναι πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό που είναι αντισηπτικό και έχει καταπραϋντική δράση.
Γλυκόριζα για την καούρα
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η γλυκόριζα μπορεί όχι μόνο να «διώξει» την καούρα αλλά να επιλύσει το πρόβλημα. Έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι, καθώς είναι ουσιαστικά ένα φυτικό αντιόξινο, αν και η κατάχρηση βέβαια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, ανεβάζοντας την πίεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε γλυκοριζικό οξύ.
Γιαούρτι για την κακή αναπνοή
Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα ζωντανά βακτήρια στο γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορούν να καταστείλουν τα επίπεδα της κακής αναπνοής, που προκαλούν τα βακτηρίδια. Εναλλακτικά, για την κακή αναπνοή μπορείτε να μασήσετε και ένα κλωναράκι μαϊντανό.
Ελαιόλαδο για το έκζεμα
Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης E, γεγονός που το καθιστά φυσικό ενυδατικό για το

Euro, Cyprus


Διαδήλωση Κυπρίων μαθητών

Το πείραμα απέτυχε


O ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠ' ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...

Γερμανική κατοχή με κατοχική βουλή και «δικαιοσύνη»; Συνέλαβαν τον σκηνοθέτη Δ. Κολλάτο γιατί είχε βάλει στο μπαλκόνι του Ελληνική σημαία με απεικόνιση του Παρθενώνα, γερμανικής μπότας και ένα ματωμένο αποτύπωμα

Τη σύλληψή του για προσβολή συμβόλου, σχολίασε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος, με μήνυμα του στο Facebook, όπου ανάρτησε φωτογραφία της σημαίας που αποτέλεσε την "πέτρα του σκανδάλου".
«Ευχαριστώ. Περιφρονώ βαθύτατα τους Γερμανούς του Χίτλερ και της Μέρκελ. Ο Νίτσε έγραφε: "Ο Κίνδυνος για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό είναι η Γερμανική βαρβαρότητα". Τη ζούμε και εμείς και οι Κύπριοι και όλος ο νότος της Ευρώπης. Κοινοποιήστε τη σημαία. Δε τους φοβόμαστε!», έγραψε.
 

Πως οι τράπεζες εξαπατούν δανειολήπτες.

Αγαπητοί φίλοι
Σας μεταφέρω κάποιες πληροφορίες σχετικά με μια , εκ των πολλών , απάτη που κάνουν τράπεζες αλλά συστηματικά έως καθολικά η τράπεζα Πειραιώς.
Στην σύμβαση δανείου που υπέγραψαν χιλιάδες πολίτες ιδίως με την εν λόγω τράπεζα , αλλά και άλλες, ορίζεται ώς αντίκλητος του δανειολήπτη υπάλληλος της τράπεζας ο οποίος εργάζεται στο νομικό της τμήμα.
Αντίκλητος σημαίνει: Τρίτο πρόσωπο το οποίο ορίζεται απο ένα πρόσωπο ωστε αυτός( ο τρίτος) να λαμβάνει αντ΄ αυτού αλληλογραφία, επιδόσεις , κ.τ.λ.
Ο αντίκλητος ευθύνεται απέναντι στο πρόσωπο που τον όρισε ώς αντίκλητό του να τον ενημερώνει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση για οποιδήποτε θέμα τον αφορά σε σχέση με τα
εγγραφα που παραλαμβάνει.
Στην περίπτωση της σύμβασης του δανείου που υπογράφηκε μεταξύ της τράπεζας και του φυσικού προσώπου, ότι αφορά την σύμβαση αυτή επιδίδεται στον αντίκλητο(υπάλληλο της τράπεζας) με συνέπεια ο δανειολήπτης υπαίτια να μην λαμβάνει γνώση ποτέ για όσα τον αφορούν. Για παράδειγμα: Σε περιπτώσεις εκπρόθεσμων οφειλών (καθόλου σπάνιο στις μέρες μας) η τράπεζα κινείται με τις νόμιμες διαδικασίες κατά του οφειλέτη της χωρίς αυτός να λαμβάνει γνώση, με συνέπεια να μην μπορεί να αμυνθεί δικαστικά. Αποφάσεις δικαστηρίων λαμβάνονται ερήμην του, τελεσιδικούν ερήμην του, εκδίδονται διαταγές πληρωμής εναντίον του χωρίς να μπορεί να ασκήσει ανακοπή λόγω άγνειάς του η οποία όμως δεν θεωρείται άγνεια για το δικαστήριο που λαμβάνει κάποια απόφαση διότι φαίνεται ότι ο αντίκλητός έχει λάβει αντί αυτού ,για παράδειγμα τις επιδόσεις απο δικαστικό

27/3/2013 - Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

Δ.ΚΑΖΑΚΗΣ στην ΕΓΝΑΤΙΑ TV, 26 Μαρτ 2013

Wednesday, March 27, 2013

ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 25/03/2013 ΕΚΤΑΚΤΩΣ (A must listen)

Δ.Καζάκης: Μετά την Κύπρο, χάνεται & το ΑΙΓΑΙΟ.

Δ. Καζάκης: Το παιχνίδι Ρωσσίας- ΗΠΑ- Ισραήλ στην Κύπρο.

Δ.Καζάκης: Τι πρέπει να κάνουν οι καταθέτες...

Πως αντιμετωπίζουμε τους δολοφόνους. Καζάκης 25-3-2013

Greek Bets Sank Cyprus's Top Lenders

Banks at Heart of Cyprus Mess Were Bullish on Athens as Other Investors Fled

LONDON—In August 2010, Greece's economy was tumbling into depression amid angry street protests and a €110 billion bailout. Dimitris Spanodimos, the chief risk officer of Cyprus's second-largest bank, remained bullish.
Mr. Spanodimos boasted on an Aug. 31, 2010, conference call with analysts that the bank was expanding faster than rivals in Greece and bulking up on residential mortgages. "We have used our group's comfortable liquidity and capital position to deepen selectively some highly profitable and highly promising client relationships," he said.
His bank, Cyprus Popular Bank PCL, is now ruined. Its destruction—and the near-failure of its larger peer, Bank of Cyprus PCL—was the result of poor choices by bank managers and of a European regulatory system that gave both banks a clean bill of health as their infections festered. The collapse of Cyprus's two largest banks forced the tiny country to seek an international bailout and impose an unprecedented lockdown on its financial system, bringing it to the edge of leaving the euro.
An examination of regulatory documents, conference-call transcripts and financial filings shows that both banks gorged on Greece while nearly everyone else was purging.
In late 2010, even after German and French leaders had openly agreed that creditors of fiscally weak governments should take losses on future bailouts, the two Cypriot banks appeared nonchalant about their exposure to Greek government bonds.
By the end of the year, according to European regulators, the two banks had a combined €5.8 billion ($7.5 billion) of Greek government bonds—€1 billion more than they had held just nine months earlier, and a sum equivalent to about one-third of Cyprus's annual economic output. By comparison, over the same period, Barclays BARC.LN +0.24% PLC cut its Greek government exposure by more than half.
Both Cypriot banks passed Europe-wide stress tests in 2010, relieving them of pressure to change

Μετά την Κύπρο... ακολουθεί η Σλοβενία



Μετά την Κύπρο... ακολουθεί η Σλοβενία
Η φωτιά που έχουν βάλει οι Γερμανοί με τις εμμονές τους στην ευρωζώνη επεκτείνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην «προκρούστια κλίνη» του μηχανισμού στήριξης βρίσκεται η Σλοβενία που εντάχθηκε στο σύστημα του κοινού νομίσματος το 2007. Αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους και ταυτόχρονα χρειάζεται βοήθεια το τραπεζικό της σύστημα.
Το επόμενο γνωστό επεισόδιο είναι οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που θα συνοδευτούν με αποκλεισμό από τις αγορές.
Σε αυτήν την περίπτωση θα μιλάμε για την έβδομη χώρα της ευρωζώνης (σε σύνολο 17) που θα χρειαστεί διάσωση.
Η ανησυχητική οικονομική κατάσταση της Σλοβενίας αποτυπώνεται στο επιτόκιο για τα δεκαετή κρατικά της ομόλογα που έφτασε στο 5,4%, το εξωτερικό χρέος της γιγαντώνεται παράλληλα με την κατακόρυφη αύξηση των ιδιωτικών επιχειρηματικών δανείων.
Η Σλοβενία εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο έχει βυθίσει την οικονομία της σε ύφεση ανακόπτοντας κάθε προϋπόθεση ανάκαμψης. Παράλληλα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος με τις καταθέσεις ξεπερνούν το 125% του ΑΕΠ.
Βέβαια όλα ξεκινάνε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την αντίδραση του πρωθυπουργού και της

Μέχρι πότε θα αναζητούμε προστάτες;



Μέχρι πότε θα αναζητούμε προστάτες;
Αλγεινή εντύπωση μου προξένησε η ανάρτηση τεράστιων πινακίδων στους δρόμους της Κύπρου, με την ρωσική σημαία και την παράκληση «Αδέλφια μη μας προδώσετε» («не предайте нас братья»). Δεν πρόκειται μόνον ότι κάποιοι εκλιπαρούν να μας λυπηθούν οι ξένοι, αλλά και εξακολουθεί να υπάρχει η εντύπωση πως κάποιοι θα αδιαφορήσουν για τα δικά τους συμφέροντα για να «σώσουν» εμάς.
Όταν κάποιος λαός φθάνει στο σημείο να εκλιπαρεί την λύπηση, σημαίνει πως δεν εμπιστεύεται τις δυνάμεις του. Είναι καταδικασμένος. Ποια βοήθεια μπορούν να του δώσουν οι «προστάτες», το παριστά ο Σολωμός στον «Ύμνο στην Ελευθερία» (στίχους 9-11), με την Ελλάδα να κυκλοφορεί στις ευρωπαϊκές αυλές εκλιπαρώντας την βοήθειά τους:
«Με τα ρούχα αιματωμένα / ξέρω ότι έβγαινες κρυφά / να γυρεύεις εις τα ξένα / άλλα χέρια δυνατά. / Μοναχή το δρόμο πήρες / εξανάλθες μοναχή / δεν είν' εύκολες οι θύρες / σαν η χρεία τες κουρταλεί.
» Άλλος σου έκλαψε εις τα στήθια / αλλ' ανάσταση καμμιά / άλλος σού έταξε βοήθεια / και σε γέλασε φρικτά. / Άλλοι, οϊμέ, στη συμφορά σου / οπού εχαίροντο πολύ / «σύρε νά 'βρεις τα παιδιά σου / σύρε», έλεγαν οι σκληροί»
Εδώ είναι το σημαντικό. Η «συμβουλή» των σκληρών, ήταν η δέουσα. «Σύρε να 'βρεις τα παιδιά σου». Τα οποία «παιδιά» στις κρίσιμες περιστάσεις που τα χρειάστηκε η Πατρίδα, έβγαλαν στην αλλοδαπή

Τελικά, οι παπαγάλοι εξελίσσονται σε... σκουλήκια (Όσα μας δίδαξε η περίπτωση της Κύπρου)



Τελικά, οι παπαγάλοι εξελίσσονται σε... σκουλήκια (Όσα μας δίδαξε η περίπτωση της Κύπρου)
Και ξαφνικά διάφοροι -άκρα μνημονιακοί μέχρι σήμερα- ξεσπάσανε σε εθνικοπατριωτικούς ύμνους. Άλλος θυμάται τους ήρωες του '21 και άλλος μιλά για την ιστορική μάχη της γενιάς μας. Μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να στείλει μήνυμα στο Βερολίνο.

Ειλικρινά είναι όλα αυτά, δεν λέω. Όσο ειλικρινείς είναι οι τύψεις του καθενός. Λίγο η 25η Μαρτίου, περισσότερο η Κύπρος και αποφασίσανε να ξυπνήσουνε.

Καλώς τους. Έχουμε Μάρτιο του 2013 και εξαιτίας σας (ενν. πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, επιχειρηματίες) βρισκόμαστε υπό κατοχή 3 χρόνια τώρα.

Αυτή η κρίση δεν σταματά να μας εκπλήσσει τελικά (και πού είμαστε ακόμα). Η περίπτωση της Κύπρου, περισσότερο ακόμη και από αυτή της Ελλάδας, χάραξε μια γραμμή στο μνημονιακό μπλοκ. Υπάρχουν αυτοί που χάρηκαν, έστω στιγμιαία, το ΟΧΙ των Κυπρίων... και υπάρχουν και οι άλλοι που όλη την προηγούμενη βδομάδα παρακαλούσαν να τιμωρηθεί η Κύπρος για την αναίδειά της μπροστά στη μεγάλη γερμανική υπερδύναμη. Μνημονιακοί είναι όλοι τους.

Αλλά εδώ υπάρχει μια ποιοτική διαφορά που πρέπει να τονίσουμε και να την καταγράψουμε από επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι δημοσιογράφοι της δεύτερης κατηγορίας είναι πλέον πολύ κοντά στο να αποδείξουν ότι οι παπαγάλοι μετά από καιρό γίνονται... σκουλήκια. Τους ακούγαμε στις ραδιοφωνικές τους εκπομπές. Τους βλέπαμε στην τηλεόραση. Απύθμενο το θράσος τους και ο ωμός

"Μαλλιά-κουβάρια" για τις καταθέσεις η Ευρώπη

"Μαλλιά-κουβάρια" για τις καταθέσεις η Ευρώπη
Αντιμέτωποι με ένα νέο "δόγμα" των Ευρωπαίων πολιτικών, ένα επικίνδυνο μοντέλο που φέρονται να επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση και στελέχη της ΕΕ και της Τρόικας, ένα μοντέλο που συνίσταται στην αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για πρώτη φορά με τη συμμετοχή και των ιδιωτών καταθετών και όχι των μετόχων των τραπεζικών ιδρυμάτων, βρίσκονται οι αναλυτές και γενικώς όσοι δραστηριοποιούνται στις αγορές.
Η διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, με την επιλογή του «κουρέματος» τραπεζικών καταθέσεων για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών, οδηγεί σε νέες ατραπούς την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς είναι προφανές – όσο και αν αρκετά στελέχη ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους – ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες χρησιμοποιούν την Κύπρο ως πρότυπο, ως ένα είδος case study, για την εφαρμογή των ιδεών τους.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή αυτή της Γερμανίας, της Μέρκελ και του Σόιμπλε, εφόσον τελικώς βρει πεδίο υλοποίησης και σε μελλοντικές διασώσεις κρατών, ισοδυναμεί με έμμεση παραδοχή της αποτυχίας των Ευρωπαίων πολιτικών να βρουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα των οικονομικών ανισορροπιών στους κόλπους της Ευρωζώνης. Οι ίδιοι πολιτικοί που ευαγγελίζονται την ευρωπαϊκή ενοποίηση, πολιτική και οικονομική, δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και το 'άβατο' των τραπεζικών καταθέσεων για να μην αναλάβουν νέα βάρη οι φορολογούμενοι στην «καρδιά» της Ευρώπης, οι «πελάτες» τους στις επερχόμενες κάλπες...
Είναι χαρακτηριστική του πως προσλαμβάνουν οι αγορές τις επιλογές των Ευρωπαίων πολιτικών, η

H εξέλιξη της Ευρω-κρίσης οδηγεί σε αυταρχική Ευρω-ομοσπονδία

του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου
Μετά και τον διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίσημη είσοδό της στην άβυσσο της ύφεσης, της ανεργίας, της καταστροφής του (παθολογικού σε κάθε περίπτωση) μοντέλου επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Νησί, της απώλειας της κυριαρχίας της, καθώς και της έντονης λιτότητας που έρχεται και της απογοήτευσης για τις δυνατότητες του πολιτικού της συστήματος να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την ευημερία και την δημοκρατική νομιμοποίηση στον τόπο, η Ευρω-κρίση εξελίσσεται σε κοινωνικοπολιτική μάστιγα για την Ευρω-περιφέρεια με άκρως αυταρχική κατάληξη.
Και μέσα σε αυτήν την σάρωση περιφερειακών κρατών, δικαιωμάτων, ελευθεριών, μοντέλων ευημερίας και ανάπτυξης και δημοκρατικών θεσμών,  καταστρατηγούνται με απίθανη ευκολία, σαν κάτι αυτονόητο, οι βασικές αρχές λειτουργίας της ΕΕ και της ευρωζώνης. Μετά την συναίνεση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα στον απόλυτο ευνουχισμό του και στην πλήρη υπονόμευση των αρχών της ΕΕ και της ευρωζώνης με την δικαιολογία της «διασωστικής εξαίρεσης από τον ευρωπαϊκό κανόνα», διευρύνονται τώρα οι «εξαιρέσεις» ακόμη και με περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων μέσα στην Ευρωζώνη και άμεσο «κούρεμα» στις καταθέσεις (ή καλύτερα στους καταθέτες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100.00Ο ευρώ, το....
οποίο καθόλου τυχαία δεν ορίστηκε σε αυτό το ύψος. Έχει καί την κοινωνική σημειολογία του καί την οικονομική σημασία του, την οποία δεν θα αργήσει να καταλάβει ο πολίτης που βιώνει το τέλος του μοντέρνου καπιταλισμού και των αυτοαντιλήψεων που συνδέθηκαν με αυτόν ως βεβαιότητες).
Ενώ η στρατηγική στην διαχείριση της κρίσης από την κεντροευρωπαϊκή ελίτ σε συνεργασία με

22/3/2013 - Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ - ΟΜΙΛΙΑ & ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Cyprus, Seriously by Paul Krugman

A correspondent whom I respect has (gently) challenged me to say plainly what I think Cyprus should do — leaving aside all questions about political realism. And he’s right: while I think it’s OK to spend most of my time on this blog working within the limits of the politically possible, and relying on a combination of reason and ridicule to push out those limits over time, once in a while I should just flatly state what I would do if given a chance.
So here it is: yes, Cyprus should leave the euro. Now.
The reason is straightforward: staying in the euro means an incredibly severe depression, which will last for many years while Cyprus tries to build a new export sector. Leaving the euro, and letting the new currency fall sharply, would greatly accelerate that rebuilding.
If you look at Cyprus’s trade profile, you see just how much damage the country is about to sustain. This is a highly open economy with just two major exports, banking services and tourism — and one of them just disappeared. This would lead to a severe slump on its own. On top of that, the troika is demanding major new austerity, even though the country supposedly has rough primary (non-interest) budget balance. I wouldn’t be surprised to see a 20 percent fall in real GDP.
What’s the path forward? Cyprus needs to have a tourist boom, plus a rapid growth of other exports — my guess would be agriculture as a driver, although I don’t know much about it. The obvious way to get there is through a large devaluation; yes, in the end this probably does come down to cheap deals that

Κώστας Λαπαβίτσας: Η Κύπρος να γίνει Ισλανδία να χρεοκοπήσει τις τράπεζές της

Τη δική του άποψη για την κυπριακή κρίση καταθέτει ο διαπρεπής οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας με άρθρο του στο προσωπικό του blog.
Σύμφωνα με τις θέσεις του η λύση που ψήφισε το Eurogroup για την Κύπρο όχι μόνο θα καταστρέψει την κυπριακή οικονομία αλλά και θα αναζωπυρώσει την κρίση του Ευρώ.
Καταλήγοντας μάλιστα καλεί την κυπριακή ηγεσία να συγκρουστεί με την Τρόικα και να αποφασίσει ναακολουθήσει το παράδειγμα της Ισλανδίας που άφησε τις τράπεζες της να χρεοκοπήσουν.
Το πλήρες κείμενο της ανάλυση του Κώστα Λαπαβίτσα, έχει ως εξής:
Η κρίση της Κύπρου είναι, όπως ήταν και η κρίση της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας, κυρίως τραπεζική κρίση. Η ‘λύση’ που προωθείται από την τρόικα στην Κύπρο όμως, είναι σαφώς χειρότερη από τις άλλες δύο. Απειλεί να καταστρέψει την κυπριακή οικονομία και να αναζωπυρώσει την κρίση του ευρώ.
Το πρόβλημα και στις τρεις αυτές χώρες προήλθε από το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα, καθώς ο δημόσιος τομέας έχει σχετικά χαμηλό χρέος και δεν ευθύνεται για την κρίση. Η οικονομική καταστροφή προήλθε από τις τράπεζες, αλλά το βάρος καλείται να το σηκώσει το δημόσιο και η κοινωνία συνολικά.
Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει περιουσιακά στοιχεία περίπου οκταπλάσια του ΑΕΠ, όπως και ο

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι (Σχέδιο Τρόικα και Σχέδιο Κύπρου)

Το «σχέδιο διάσωσης» της Κύπρου από την Τρόικα είναι ίσως το χειρότερο πρόγραμμα που έχει ως τώρα επιβληθεί σε χώρα της Ευρωζώνης. Σηματοδοτεί τη βαθιά αλλαγή της νομισματικής ένωσης με τρόπο που επιτείνει την αποδιάρθρωσή της, καταστρέφει την κυπριακή οικονομία και βάζει την Κύπρο σε εθνικό αδιέξοδο.
Η Κύπρος έχει αντιμετωπίσει μεγάλα διλήμματα στην ιστορία της, αλλά η ίδια η ιστορία έχει δείξει ότι ποτέ δεν υπήρξαν μονόδρομοι και αδιέξοδα. Υπάρχει και άλλη πρόταση για την Κύπρο, η οποία αν και δύσκολη, ανοίγει καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Εύκολες λύσεις όμως δεν υπάρχουν πια.
Το σχέδιο της Τρόικα για την Κύπρο υπονομεύει κι άλλο την ΟΝΕ καθώς:
Χρησιμοποιεί στοιχεία της "λύσης Ισλανδίας", δηλαδή μεταφέρει το κόστος της κατάρρευσης των ιδιωτικών τραπεζών στους μετόχους, τους μεγάλους ομολογιούχους και τους μεγάλους καταθέτες, αλλά δεν θέτει τις τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, ούτε φροντίζει να προστατεύσει την εγχώρια οικονομία της Κύπρου, μεταφέροντας το κόστος στο εξωτερικό, όπως έκανε η Ισλανδία.
Αντιμετωπίζει το πρόβλημα των τραπεζών παραμερίζοντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αντί να προωθεί την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, εντείνει την πολυδιάσπαση των τραπεζών.
Δημιουργεί πλαίσιο ανασφάλειας για τους ομολογιούχους και τους μεγάλους καταθέτες όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδίως όμως αυτών της περιφέρειας. Συνεπώς, θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού στην περιφέρεια και θα μεγαλώσει τη διαφορά των επιτοκίων με το κέντρο, φέρνοντας τις επιχειρήσεις

“Η επιλογή που δόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση είναι απαράδεκτη και καταστροφική”

Η κρίση της Κύπρου είναι, όπως ήταν και η κρίση της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας, κυρίως τραπεζική κρίση. Η ‘λύση’ που προωθείται από την τρόικα στην Κύπρο όμως, είναι σαφώς χειρότερη από τις άλλες δύο. Απειλεί να καταστρέψει την κυπριακή οικονομία και να αναζωπυρώσει την κρίση του ευρώ.   
Το πρόβλημα και στις τρεις αυτές χώρες προήλθε από το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα, καθώς ο δημόσιος τομέας έχει σχετικά χαμηλό χρέος και δεν ευθύνεται για την κρίση. Η οικονομική καταστροφή προήλθε από τις τράπεζες, αλλά το βάρος καλείται να το σηκώσει το δημόσιο και η κοινωνία συνολικά. 
Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει περιουσιακά στοιχεία περίπου οκταπλάσια του ΑΕΠ, όπως και ο ιρλανδικός, ενώ ο ισλανδικός ήταν ακόμη μεγαλύτερος όταν χτύπησε η κρίση. Στην Ισλανδία οι τράπεζες δανείζονταν διεθνώς για να παίξουν στις αγορές παραγώγων, ενώ στην Ιρλανδία για να κερδοσκοπήσουν στα ακίνητα. Στην Κύπρο προσέλκυαν καταθέσεις διεθνώς και έκαναν μεγάλες τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ δάνεισαν και σε ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ισλανδικές τράπεζες χρεοκόπησαν μετά την κατάρρευση την Λίμαν Μπράδερς το 2008, οι ιρλανδικές όταν έσκασε η τεράστια φούσκα ακινήτων το 2008-9 και οι κυπριακές με την ελληνική κρίση, κυρίως μετά το τραγικό PSI και τα κουρέματα του 2012. 
Η τραπεζική κρίση

Τι σημαίνει όμως τραπεζική κρίση; Που μοιάζουν, αλλά και που διαφέρουν οι τρεις αυτές χώρες? 
Οι τράπεζες είναι εταιρείες με μικρό ποσοστό δικών τους κεφαλαίων. Κινούνται κυρίως με τα χρήματα άλλων, τα οποία συλλέγουν είτε εκδίδοντας ομόλογα, είτε δεχόμενες καταθέσεις. Όταν συμβεί τραπεζική κρίση, τα δάνεια των τραπεζών συνήθως δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Άρα οι ζημίες

Πόσο θα κρατήσει ακόμη το ευρώ;

        
Η ΟΝΕ είναι από τις πλέον φιλόδοξες νομισματικές ενώσεις στην ιστορία, αλλά σταδιακά αποδεικνύεται από τις πλέον αποτυχημένες. Οι χώρες-μέλη της έχουν ακολουθήσει διαφορετικές πορείες δημιουργώντας τεράστιες οικονομικές εντάσεις μεταξύ τους. Η συνταγή που εφαρμόστηκε από το 2010 και μετά για να αντιμετωπιστούν αυτές οι εντάσεις έχει κάνει την ΟΝΕ ακόμη ασταθέστερη.

Η ΟΝΕ όμως αποδεικνύεται και από τις πλέον ανεύθυνες νομισματικές ενώσεις. Οι ιθύνοντες της ΕΕ γνώριζαν ότι οι νομισματικές ενώσεις ιστορικά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Για το λόγο αυτό φρόντισαν να κάνουν τη ρήξη με την ΟΝΕ εξαιρετικά δύσκολη, μεγιστοποιώντας το κόστος. Δεν φρόντισαν όμως να πάρουν μέτρα που θα απέτρεπαν τη συσσώρευση των εντάσεων. Κατά συνέπεια το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι να μην αποτραπεί η ρήξη, έστω κι αν το κόστος είναι πολύ μεγάλο.

Όταν ξέσπασε η κρίση το 2010 η Γερμανία θα μπορούσε να πάρει φιλόδοξα και ριζοσπαστικά μέτρα που θα αντέστρεφαν την αποκλίνουσα πορεία των χωρών-μελών σε βάθος χρόνου. Ένα Σχέδιο Μάρσαλ θα βελτίωνε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας. Η συναινετική

Δεύτερη προδοσία της Κύπρου από Βγενόπουλο, Σάλα, Σαμαρά

του Άρη Χατζηστεφάνου
Κύπριοι βουλευτές καταγγέλλουν «ληστεία» από τους Έλληνες τραπεζίτες
Ευθείες βολές εναντίον των επιχειρηματιών που ελέγχουν το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, εξαπολύουν κύπριοι βουλευτές. Μιλώντας στον κυπριακό Astra 92.8, ο Νίκος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για κλοπή των κυπριακών τραπεζών και κατήγγειλε ότι «ο Βγενόπουλος και οι φίλοι του θα διατηρήσουν 100% τις καταθέσεις τους, ενώ διαγράφονται τα δάνεια τους που ανέρχονται σε εκατομμύρια».
Ο Παπαδόπουλος διερωτήθηκε επίσης αν «η Λαϊκή θα συνεχίσει την δικαστική διαδικασία που κίνησε εναντίον του Προέδρου της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος κατηγορείται για παρέμβαση στην αγορά με στόχο τον αθέμιτο πλουτισμό».
Όπως μεταδίδει επίσης ο ASTRA ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος....
Κατσουρίδης είπε ότι τα 2/3 των 9 δισεκατομμυρίων που δάνεισε ο ΕΛΑ στην Λαϊκή έχουν διοχετευτεί στην Ελλάδα και πρέπει αυτές οι υποχρεώσεις να παραμείνουν εκεί. Ο κύριος Κατσουρίδης είπε ότι εμποδίζει την συμφωνία ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας ο

Σε κοινωνικό χάος οδηγεί την ήπειρο η Ευρωζώνη

Ανάστατοι οι Ευρωπαίοι πολίτες από την αρπαγή των καταθέσεων στην Κύπρο, φοβούνται γενίκευση αυτής της ληστείας από όλες τις κυβερνήσεις
του Γιώργου Δελαστίκ
Σοκ και δέος έχει προκαλέσει όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ η πραγματική ληστεία των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η απότομη συνειδητοποίηση από τους Ευρωπαίους πολίτες ότι κατ' εντολήν της Γερμανίας οι κυβερνήσεις τους ανά πάσα στιγμή θα κατάσχουν όποιο τμήμα των καταθέσεών τους επιθυμούν έχει προκαλέσει εντονότατα αισθήματα ανησυχίας που αγγίζουν τα όρια του πανικού σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και σφοδρότατα συναισθήματα εναντίον της Γερμανίας, της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
«Τα αντιγερμανικά συναισθήματα έχουν πάρει φωτιά στη νότια Ευρώπη» ήταν την Κυριακή π.χ. ο χαρακτηριστικός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ». Εύγλωττοι και οι υπότιτλοι - πάντα στην πρώτη σελίδα: «Αγκυλωτοί σταυροί και μουστάκια του Χίτλερ....
ανθούν στους δρόμους της Αθήνας και της Λευκωσίας. Το Βερολίνο ανησυχεί γι' αυτά. Υπό κατηγορία η απούσα διακυβέρνηση της ΕΕ και η εξαφάνιση της Γαλλίας». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, δεν δίστασε να διακηρύξει επισήμως προς όλους τους Ευρωπαίους ότι η αρπαγή των καταθέσεων είναι η νέα πολιτική της Ευρωζώνης

Τα θύματα των (οικονομικών ή μη) Blitzkrieg της κ. Μέρκελ

της Ζέζας Ζήκου
H εικόνα της Γερμανίας όχι ως κινητήρας που θα ξεκολλήσει όλη την Ευρώπη από την κρίση, αλλά ως οδοστρωτήρας που λειτουργεί με «καύσιμο» τις θυσίες των υπολοίπων, κυριαρχεί. Προφανώς η κατάσταση αυτή είναι μη βιώσιμη, όχι μόνο από οικονομική, αλλά και από πολιτική άποψη. Άλλωστε, τα (οικονομικά ή μη) Blitzkrieg της Γερμανίας ξεκινούσαν πάντα εντυπωσιακά, αλλά τελείωναν κατά κανόνα πολύ άσχημα, τόσο για την ίδια όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο αστραπιαίος οικονομικός πόλεμος (Blitzkrieg) της κυβέρνησης Μέρκελ επευφημείται περίπου ως δεύτερο γερμανικό «θαύμα» εντός των τειχών της Γερμανίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβάλλει τη χώρα του ως παράδειγμα προς μίμηση: το συνετό, εργατικό μυρμήγκι, σε αντιδιαστολή με τα σπάταλα, μεσογειακά τζιτζίκια, για τα οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιβάλλει.....
διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, με υποκατάσταση των εθνικών τους κυβερνήσεων από ανεξάρτητα σώματα οικονομικής διαχείρισης.
Όμως, η Γερμανία εξαρτάται από τους «άσωτους» λαούς. Η ενωμένη Γερμανία μετά το 1989 επιβίωσε και επέζησε χάρη στις τεράστιες εισροές κεφαλαίου που έγιναν από την υπόλοιπη

Ο οδοστρωτήρας της Νότιας Ευρώπης έβαλε μπρος

της Μιχαλούς

Η γερμανική κυριαρχία έχει φορέσει τη στολή της και  είναι αντιμέτωπη με λαούς και χώρες, φανερά. Γνωρίζει πλέον ότι έχει καταστεί ανεπιθύμητη… Η μάχη φαίνεται να είναι άνιση αφού με την πολιτική που εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια κερδίζει διαρκώς από την οικονομική κρίση, γι’ αυτό άλλωστε και τη δημιουργεί …Ο στόχος της είναι να σαρώνει κεκτημένα δεκαετιών να αφήνει τον μισό πληθυσμό ενός κοινωνικού συνόλου άνεργο, ανήμπορο και εξαθλιωμένο.

Με τη λογική αυτή προχώρησε σε ένα ακόμη επίτευγμα της. Αυτό της Κύπρου… Παράλληλα μάλιστα σχεδίασε και το σπάσιμο του ταμπού των ασφαλών καταθέσεων και τώρα αρχίσουν να μιλούν  για «φορολόγηση» καταθέσεων και στην Ισπανία. Την ίδια στιγμή έχουν στραμμένο το..... βλέμμα τους στην Ιταλία και τονίζουν το πόσο «επικίνδυνη» είναι η ακυβερνησία στη γειτονική χώρα.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η επανατοποθέτηση μετά  από… την προσωρινή αναδίπλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γιέρουν Ντάισελμπλουμ για επιβάρυνση των καταθετών σε περίπτωση διάσωσης τραπεζών σε χώρα της ευρωζώνης. Τα λεγόμενα του Nταϊσελμπλουμ και

Παραλήρημα για την επόμενη μέρα

του Χριστόφορου Κάσδαγλη
 
Παρατηρώ γύρω μου ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να παραδεχτούν ότι αυτή η κρίση άλλαξε για πάντα το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε (ή, εξίσου πιθανό πια- δεν εργαζόμαστε). Το βλέπουν, αλλά αρνούνται να το παραδεχτούν. Έχουν την απαίτηση να γυρίσουμε πίσω στο 2009, να συνεχίσουμε να ζούμε με τις ίδιες συνήθειες, με τις ίδιες αξίες, με τα ίδια λεφτά.
Κι επειδή αυτό είναι φύσει αδύνατον, πολύ φοβάμαι ότι ο πληθυντικός αριθμός πάει περίπατο και η απαίτηση μετατρέπεται ως εξής: Να συνεχίσει εκείνος να ζει με τις ίδιες συνήθειες, με τις ίδιες αξίες, με τα ίδια λεφτά. Κι οι άλλοι, η χώρα, η κοινή μας συλλογική μοίρα, ας παν να κουρεύονται.
Παρατηρώ ότι αυτού του είδους η λογική δεν έχει χρώμα, κόμμα ή ενιαία χαρακτηριστικά. Είναι μια οριζόντια κάστα που μπορείς να τη συναντήσεις σε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα,....
σε διαφορετικές ηλικίες και σε άτομα από όλο ανεξαιρέτως το πολιτικό φάσμα. Αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, γιατί τέτοιες νοοτροπίες νοθεύουν τις πολιτικές, ανακατεύουν τα ξερά με τα χλωρά και θολώνουν την εικόνα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που στα καταθετικά κεφάλαια των τραπεζών αναμειγνύονται το μαύρο χρήμα με τις υγιείς αποταμιεύσεις. Έχεις την εντύπωση ότι τα δικά σου λεφτά, που τα μάζεψες δεκάρικο-δεκάρικο, θα νοθεύσουν τα μεγάλα ποσά; Όχι, το αντίθετο θα συμβεί. Τα βρόμικα λεφτά θα νοθεύσουν τα δικά σου! Έχεις την εντύπωση ότι άμα μπουν μέσα στο πλυντήριο ρούχα καλά και ρούχα σκάρτα, αγορασμένα απ’ το καλάθι, υπάρχει περίπτωση τα καλά να είναι εκείνα που θα ξεβάψουν και θα δώσουν καλό

Eπαύριο της Κυπριακής Οικονομικής Τραγωδίας κι όλοι είναι ζαλισμένοι…

του Δευκαλίωνα 

Βρισκόμαστε στην επαύριο της Κυπριακής Οικονομικής Τραγωδίας κι όλοι είναι ζαλισμένοι… 

•    Οι Ρώσοι Ολιγάρχες που δεν έχουν προλάβει ακόμα να βγάλουν τα χρήματα τους από τις Κυπριακές Τράπεζες και μετράνε τις ζημιές


•   Οι εγχώριοι μνημονιακοί, που ενώ πανηγυρίζουν γιατί οι Κύπριοι όμοιοι τους τσακίστηκαν επειδή δεν προσκύνησαν αμέσως, τρέμουν στην ιδέα για τα δεινά που έρχονται και της μαύρης τύχης που τους περιμένει


•   Το αντιμνημονιακό μέτωπο που συνθλίβεται από τις εξελίξεις στην Κύπρο και δεν ....
μπορεί να αρθρώσει πειστικό πολιτικό λόγο για το πως θα σώσει την χώρα από το μνημόνιο.


Πάμε λοιπόν να μοιράσουμε ασπιρίνες…

- Οι Ρώσοι Ολιγάρχες δεν έχουν καμία ελπίδα σωτηρίας


Η κρίση θα τους καταπιεί αν αφήσουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, ενώ αν τα επιστρέψουν στην Ρωσία τότε θα έχουν να κάνουν με την FSB (Απόγονο της γνωστής και τρομερής KGB). Δηλαδή, μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Άρα αντί να κλαίνε την μοίρα τους ας φροντίσουν να

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΔΕΣ

merkel_anastasiadis93
του Καρτέσιου

Στο δραματικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων «Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος επιδεινώθηκε δραματικά». Προφανώς εννοεί ότι αυτό έγινε ξαφνικά. Μέσα σε κάποιες ημέρες. Πέντε; Δέκα; Τριάντα το πολύ. Δε γνώριζε κάτι, ούτε μπορούσε να προβλέψει κάτι.
Γι’ αυτό, άλλωστε, στην προεκλογική του ομιλία στις 12 Φεβρουαρίου 2013 τόνιζε: «Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, να δεσμευτώ και δεσμεύομαι, προς τους κύπριους....
συμπατριώτες μας και τους ξένους επενδυτές, αλλά και ταυτόχρονα να στείλω μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες μας στο εξωτερικό, ότι δεν πρόκειται και το υπογραμμίζω, ο Νίκος Αναστασιάδης, να υπογράψει το όποιο μνημόνιο, που θα περιέχει, οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων».
Αν δε με πιστεύετε, ορίστε, ακούστε τον:

Η μάχη της Κύπρου

του Δημήτρη Μηλάκα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Γερμανοί κέρδισαν τη μάχη της Κύπρου. Μια σημαντική, οπωσδήποτε, μάχη η οποία ωστόσο δεν θα καθορίσει το αποτέλεσμα του πολέμου, ο οποίος θα συνεχιστεί με κλιμακούμενη σφοδρότητα. Όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σ' ολόκληρη την περιφέρεια της ευρωζώνης.
Η γεωπολιτική παράμετρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι πλέον εμφανής. Και στην περίπτωση της Κύπρου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν τα κέρδη που - προς το παρόν τουλάχιστον - φαίνεται να εξασφαλίζει η Γερμανία. Είναι μάλλον αδιαμφισβήτητο ότι το Βερολίνο δημιουργεί ένα ισχυρότατο οικονομικό προγεφύρωμα, μετατρέποντας την Κύπρο σε αποικία χρέους, στην κρίσιμη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η σημασία της γερμανικής νίκης πολλαπλασιάζεται αν λάβει κανείς υπόψη του ότι
·   Η Κύπρος έχει διαπιστωμένα δεκάδες τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο και ....
διατηρεί βάσιμες προσδοκίες για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου
·   Η Γερμανία έχει μηδαμινούς ενεργειακούς πόρους
Είναι προφανές ότι η υποθήκευση των μελλοντικών εσόδων της Κύπρου από την εκμετάλλευση

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΡΑ! Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για να τρομάξουμε την κατοχή και στην συνέχεια να ανορθώσουμε την Πατρίδα μας.

                                 
του Σ. Κατσούλη

Τι ακριβώς είναι αυτό το κείμενο;

Το κείμενο αυτό, αποτελεί μια προσπάθεια να απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματα που γίνονται από αυτούς που νοιώθουν ότι πρέπει να οργανωθούν για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα, αλλά δεν ξέρουν γιατί ακριβώς πρόκειται, και πως να αρχίσει κανείς.

Είδαμε και βλέπουμε τα καλέσματα για ενημέρωση, για κινητοποίηση, ανατροπή και για αντίσταση. Όμως, πολλές φορές ξεχνάμε να καταλάβουμε το προφανές. Τι σημαίνουν όλα αυτά τα καλέσματα ....
πρακτικά; Σημαίνουν μία, ή μάλλον, τρεις και μόνο λέξεις: ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ. 


Ρωτήστε τον εαυτό σας:
  • Θέλετε να επιβιώσετε;
  • Θέλετε να πέσει επιτέλους η Χούντα;
  • Θέλετε επιτέλους δικαιοσύνη;
  • Θέλετε να δικαστούν οι δωσίλογοι;
  • Θέλετε να αλλάξουν τα πράγματα;
  • Θέλετε πραγματική Δημοκρατία;
  • Θέλετε μια Νέα Ελλάδα;
  • Θέλετε να γίνει Γενική Πολιτική Απεργία;
Εάν ναι, τότε να ξέρετε τα εξής: Η απελευθέρωση της Πατρίδας μας και η αναγέννησή της, περνά αναγκαστικά και αυτή από την οργάνωση. Γιατί;

  • Γιατί Επιβίωση στην πράξη σημαίνει Οργάνωση!
  • Γιατί Ενημέρωση στην πράξη σημαίνει Οργάνωση!
  • Γιατί Προετοιμασία στην πράξη σημαίνει Οργάνωση!
  • Γιατί Αντίσταση στην πράξη σημαίνει Οργάνωση!
  • Γιατί Γενική Πολιτική Απεργία στην πράξη σημαίνει Οργάνωση!
  • Γιατί Δημοκρατία σημαίνει στην πράξη Οργάνωση!
  • κ.ο.κ.
Ήρθε η ώρα να δούμε όλοι μας το θέμα της Οργάνωσης σοβαρότατα. Όλοι μας το γνωρίζουμε, όλοι μας το νοιώθουμε, ότι δεν υπάρχει πιο θεμελιώδης αλήθεια που σχετίζεται με τον απελευθερωτικό αγώνα. Πολλοί

Αρπάζουν... 15 δις Οι Ευρω-λήσταρχοι από την Κύπρο!

του Γιώργου Δελαστίκ
Απίστευτης έκτασης ληστεία των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο θα γίνει μετά τη συμφωνία του δεξιού προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους Γερμανούς λήσταρχους στο πλαίσιο του Eurogroup.
Άγνωστη, αλλά οπωσδήποτε υψηλότερη του... 30% (!) θα είναι η κατάσχεση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και των ευρωληστών σε κάθε κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ που υπάρχει στο νησί. Με δεδομένο ότι τον περασμένο μήνα οι άνω των 100.000 ευρώ καταθέσεις, συμποσούντο σε 38 δισ. ευρώ (τμήμα των οποίων όμως βρισκόταν σε υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, άρα μη υποκείμενο σε κατάσχεση, αν και δεν ήταν διευκρινισμένο αν θα χάσουν τα λεφτά τους όσοι καταθέτες είχαν πάνω από 100.000 ευρώ σε υποκαταστήματα σε ξένες χώρες της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου που διαλύεται), τα λεφτά που χάνουν οι καταθέτες εκτοξεύονται σε αστρονομικά ύψη: μπορεί να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τα... 15 δισ. ευρώ, καθώς γίνεται λόγος από κύκλους του ΔΝΤ για κατάσχεση καταθέσεων ακόμη και σε ποσοστό 40%!
«Η Γερμανία πέτυχε αυτό που ήθελε!» δήλωσε θριαμβευτικά ο Γερμανός υπ. Οικονομικών....
Σόιμπλε, αναφερόμενος στην πλήρη διάλυση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, το οποίο ποτέ στο μέλλον δεν θα ξαναγίνει συγκρίσιμο με αυτό που ήταν μέχρι τώρα, ιδίως αν η Ευρωζώνη συνεχίσει να υπάρχει, πράγμα άκρως αμφισβητήσιμο και αν η Κυπριακή Δημοκρατία

ΟΧΙ τέτοιο όχι…

του Θύμιου Καλαμούκη
Επειδή ήδη οι ένοχοι προσκυνημένοι Νενέκοι, βγαίνουν σε παράθυρα και πάνελ προσπαθώντας να αποδομήσουν το ΟΧΙ, οφείλουμε εξαρχής να πούμε ότι το ΟΧΙ της Κύπρου, όχι μόνο δεν αποτελεί ήττα, αλλά είναι ένα άριστο μάθημα, για τους λαούς όλης της Ευρώπης, κυρίως όμως του Νότου.
Ήταν ένα άριστο μάθημα για όσους νομίζουν ότι οι λύκοι  της Ευρώπης καταλαβαίνουν από διάλογο και από επιχειρήματα. Ήταν ένα άριστο δίδαγμα για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι με την διαπραγμάτευση και την επαναδιαπραγμάτευση, μπορεί να πειστεί η Μαφία του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Ήταν ένα ατράνταχτο επιχείρημα, ότι δεν τολμάς να επισκεφτείς την έδρα των λύκων για συζήτηση, κυρίως όσο επιμένεις να παραμένεις αρνί…
Το ΟΧΙ της Κύπρου, βάλσαμο στις πληγωμένες υπερηφάνειες όλων των Ελλήνων, αναστάτωσε την Ευρώπη και μέρος του πλανήτη, για περισσότερο από μια εβδομάδα, αν και δεν ήταν ένα καθαρό ΟΧΙ, του Κυπριακού λαού, με αποφασιστικότητα, βάθος και περιεχόμενο ρήξης. Δεν....
ήταν ένα καθολικό όχι ανθρώπων έτοιμων για όλα. Δεν ήταν ένα όχι πολέμου, αλλά συμβιβασμού και  συνθηκολόγησης . Ήταν ένα όχι, αποφυγής των χειρότερων, ένα καθαρά

Γ. Κοντογιώργης - Παρέμβαση στον ΣΚΑΪ TV - 26.3.13

Πήραν εκατοντάδες εκατομμύρια όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες της Κύπρου

Αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, μεταφορές κεφαλαίων με το αιτιολογικό ότι προορίζονταν για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών ήταν μερικά από τα κόλπα που χρησιμοποίησαν (μεγάλοι) πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν ενόσω διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την τρόικα που οδήγησαν τελικά στο κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters.
Με τον τρόπο αυτό έφυγαν από το νησί δεκάδες, ή κατ' άλλους εκατοντάδες, εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν παρθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.
Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου άρχισε να ζητά περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Μεγαλονήσου, αναφέρουν πηγές του Reuters. «Τα ποσά που δήλωναν οι Κύπριοι σε ημερήσια βάση ήταν πολύ λιγότερα από όσα ήταν στην πραγματικότητα».
Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση...
για τα ποσά που μπόρεσαν να τραβήξουν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών ακολουθώντας τις

Ζήτω η Τρόικα της Κύπρου!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε αρκετές φορές, ώστε να γίνει μετά τα μεσάνυχτα και να πέσει ανήμερα της εθνικής μας εορτής -που είναι και εθνική εορτή για την Κύπρο- για να υπάρξει πανηγυρικό κλίμα.
Η συμφωνία είχε γίνει πριν από 10 ημέρες αλλά έπρεπε να την καθυστερήσουν, ώστε να ψηφίσουν «όχι» οι Κύπριοι βουλευτές, να πιστέψουν οι Κύπριοι πολίτες πως οι πολιτικοί τους δίνουν μάχη για τη χώρα τους, να γίνει ένα επικοινωνιακό σόου για να νομίζουν οι Κύπριοι πως η κυβέρνησή τους αναζητεί εναλλακτικές λύσεις, να ψηφίσει μετά η κυπριακή Βουλή τα κατάλληλα νομοσχέδια, να πάει ο Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες και να υπογραφεί η συμφωνία χωρίς να ακουστεί κιχ, αφού η συμφωνία δεν χρειάζεται να περάσει για ψήφιση από την Κυπριακή Βουλή.
Η συμφωνία στέλνει τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου στο διάολο αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά που θα ακολουθήσουν.
Οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ δεν...
υπέστησαν κούρεμα γιατί με αυτές θα πληρώνουν οι Κύπριοι το κουστούμι που τους έχει ράψει η Τρόικα, μέχρι να τους τελειώσουν τα χρήματα και να τρώνε από τα σκουπίδια.
Βέβαια, οι Κύπριοι είναι πιο τυχεροί από εμάς γιατί αυτοί τουλάχιστον ξέρουν τις τους περιμένει,

Όταν τα πρόβατα ζητούν καλύτερες συνθήκες σφαγής!

του Γιώργου Χελάκη

Η Κύπρος υφίσταται αυτές τις ώρες νέα εισβολή και κατοχή. Οι Κύπριοι πολίτες το γνωρίζουν.

Καταλαβαίνουν ότι οι γερμανοί και οι σύμμαχοι τους στην Ευρώπη δεν έρχονται για να τους σώσουν αλλά για να τους τιμωρήσουν. Να διαλύσουν την οικονομία τους, να βάλουν χέρι στον φυσικό τους πλούτο. Θέλουν να πετύχουν όμως και κάτι παραπάνω.

Να δείξουν στους άλλους χειμαζόμενους λαούς της Νότιας Ευρώπης πως όποιος προσπαθήσει να σηκώσει κεφάλι και να αμφισβητήσει τον «λόγο της αλήθειας» τις τρώει, τον τρώει το μαύρο σκοτάδι.

Ας μην έχουμε αυταπάτες γύρω απ' αυτό. Οι Κύπριοι τιμωρούνται γιατί είπαν «όχι» στο πρώτο σχέδιο διάσωσης που έκανε το εγκληματικό λάθος να αποδεχθεί η κυβέρνηση του Αναστασιάδη.

Όποιος ψάξει στις σελίδες του γερμανικού Τύπου θα διαπιστώσει πως οι Κύπριοι .....

τιμωρούνται και για το μακρινό «όχι» στο σχέδιο Ανάν. Πάει πολύ μια κουκίδα στον χάρτη να αναστατώσει δύο φορές τους συμμάχους με τις αρνήσεις της.

Πρέπει λοιπόν να τιμωρηθεί για να μην αυθαδιάσουν στο μέλλον και οι υπόλοιποι...

Για μια ακόμη φορά οι Κύπριοι ομογενείς διαπιστώνουν ότι το περίφημο εθνικό κέντρο όχι μόνο δεν προστρέχει σε βοήθεια αλλά τους σπρώχνει πιο βαθειά στην άβυσσο των μνημονίων.

Η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να δει την Κύπρο να υπογράψει τους όρους της κοινωνικής της ερήμωσης για να πανηγυρίσει στο εσωτερικό και να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση