Monday, July 23, 2012

Το Stratfor για τον ελληνικό τουρισμό του 2012 – Μαύρα μαντάτα…


Το Stratfor για τον ελληνικό τουρισμό του 2012.Μαύρα μαντάτα


“Ο τουρισμός παρείχε πάντα “οικονομική ανακούφιση” στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, τα τρία μέλη της ευρωζώνης με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας” ,αναφέρει το Stratfor το οποίο επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημαα που υπάρχει πλέον και σ’ αυτό το τομέα. “Το 2012, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ισπανία και την Πορτογαλία, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει σταθερός, αν και ο εσωτερικός τουρισμός στις χώρες αυτές είναι πιθανό να μειωθεί. Η εικόνα είναι ζοφερή στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό κράτος που εξαρτάται περισσότερο από τον τουρισμό. Η πολιτική αστάθεια και οι επαναλαμβανόμενες βίαιες
διαδηλώσεις έχουν κάνει τη χώρα λιγότερο ελκυστικό προορισμό για τους τουρίστες”.
Που είδε “τις επαναλαμβανόμενες βίαιες διαδηλώσεις” το Stratfor, είναι ένα ερώτημα.
Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του “ο τουρισμός είναι ίσως ο πιο σημαντικός οικονομικός τομέας για την Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% του ΑΕΠ και το ένα πέμπτο όλων των ελληνικών θέσεων εργασίας. Όπως η Ισπανία, η Ελλάδα επωφελήθηκε επίσης από την αστάθεια της Βόρειας Αφρικής το 2011. Η άρση των περιορισμών βίζας για τους πολίτες εκτός ΕΕ όπως την Τουρκία, την Κίνα και την Ινδία, καθώς και τη μείωση της θεώρησης έγκρισης για τους Ρώσους, βοήθησαν να προσελκύσει τουρίστες το περασμένο έτος. Ωστόσο, πτώση του τουρισμού αναμένεται το 2012.
Σε 25 Μαΐου η έκθεση, της Τράπεζας της Ελλάδας, ανέφερε ότι οι πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες από τους τουρίστες από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν το πρώτο τρίμηνο του 2012. Επιπλέον, ο αριθμός των επισκεπτών προς την Ελλάδα μειώθηκε κατά 11.7%.
Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση έχει παίξει κάποιο ρόλο στη μείωση αυτή, αλλά και ξένοι τουρίστες έχουν επίσης μείνει μακριά λόγω της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας…
Η κοινωνική αναταραχή έχει μειώσει σημαντικά τον τουρισμό στην Αθήνα, ενώ επαναλαμβανόμενες απεργίες στα μέσα μεταφοράς έχουν πλήξει τον τουρισμό στα ελληνικά νησιά. Οι εντάσεις στη χώρα κλιμακώθηκαν ιδιαίτερα κατά τους μήνες πριν τις γενικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά οι διαμαρτυρίες και η βία έχουν γίνει συνηθισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ελληνικής ζωής και πιθανότατα θα συνεχιστούν”.
onalert.gr

No comments:

Post a Comment