Με τον τρόπο αυτό έφυγαν από το νησί δεκάδες, ή κατ' άλλους εκατοντάδες, εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν παρθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.
Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου άρχισε να ζητά περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Μεγαλονήσου, αναφέρουν πηγές του Reuters. «Τα ποσά που δήλωναν οι Κύπριοι σε ημερήσια βάση ήταν πολύ λιγότερα από όσα ήταν στην πραγματικότητα».
Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση...
για τα ποσά που μπόρεσαν να τραβήξουν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών ακολουθώντας τις πρακτικές αυτές, όπως και για το πού κατέληξαν. Τα παραδείγματα που παρατίθενται είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατούσε: Η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο τα οποία παρέμειναν ανοικτά ολόκληρη την εβδομάδα και μάλιστα δεν είχαν κανένα όριο στις αναλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες στην Κύπρο (και οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα) παρέμειναν κλειστές μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα. Επίσης η Τράπεζα Κύπρου ελέγχει το 80% της ρωσικής Uniastrum Bank, η οποία δεν έθεσε κανένα όριο αναλήψεων στα υποκαταστήματά της στη Ρωσία.
Κι ενώ πολλοί μικροκαταθέτες κύπριοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για να πάρουν μερικές μόνο εκατοντάδες ευρώ, άλλοι που είχαν πρόσβαση κυρίως σε εταιρείες χρησιμοποίησαν μια σειρά τεχνάσματα για να σηκώσουν περισσότερο ρευστό. Εταιρείες έπαιρναν πράσινο φως για αναλήψεις δηλώνοντας ότι έπρεπε να καλύψουν επενδυτικά ανοίγματα (margin calls), ενώ επιτράπηκαν ακόμη και μεταφορές κεφαλαίων για όσους τις ζητούσαν με αιτιολογικό την αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων ή καυσίμων για αεροσκάφη.
πηγη: alithiacy
No comments:
Post a Comment