Monday, August 12, 2013

Θαυματουργά βότανα: Πώς να τα καλλιεργήσετε σε γλάστρα

Πρόκειται για τη νέα τάση στην πόλη. Μια πολύ όμορφη και αρωματική τάση, που αφενός δίνει χρώμα, αρώματα και φρεσκάδα στην καθημερινότητά μας αφετέρου όμως μας προμηθεύει και με όλα εκείνα τα θαυματουργά ανθάκια των φυτών, που θα τα έχουμε πάντα στο σπίτι μας έτοιμα για
χρήση είτε στη μαγειρική μας είτε για να καταπολεμήσουμε προβλήματα, όπως αϋπνία, κρυολογήματα, στομαχικές διαταραχές κ.ά.

Προμηθευτείτε λοιπόν όμορφα, πολύχρωμα γλαστράκια, όπως επίσης και σύνεργα κηπουρικής και ξεκινήστε. Είναι ζήτημα χρόνου να απορροφηθείτε τόσο από το νέο σας χόμπι, που δεν θα βλέπετε την ώρα να γυρίσετε σπίτι για να… μιλήσετε στα αγαπημένα σας φυτά!

Λουίζα: το φυτό με τις μαγικές ιδιότητες
Το βότανο της Λουίζα, Lippia citriodora, ξεχωρίζει για τη λεμονάτη μυρωδιά του, τα μικρά ανθάκια του (λευκά, μοβ, πράσινα) και ασφαλώς τις θεραπευτικές ιδιότητές του.

Τη Λουίζα, θα τη φυτέψετε το Μάρτιο, θα την ποτίζετε κάθε 15 μέρες, και θα διαπιστώσετε πλήρη ανάπτυξη μετά το δεύτερο χρόνο. Η ανθοφορία της αρχίζει από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Θυμηθείτε, το φθινόπωρο να της κόβετε τα ξερά άνθη. Τα «μαγικά» άνθη της μπορείτε να τα κόβετε από τον Ιούνιο και μετά που ανθοφορούν πλήρως.
Τόσο τα άνθη όσο και τα φύλλα της, έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Καταπολεμά τις αϋπνίες, τον πυρετό, μειώνει τις στομαχικές διαταραχές, τις διάρροιες. Το ζεστό έγχυμα της Λουΐζας διεγείρει το γενικό μεταβολισμό, έχει αφροδισιακές ιδιότητες και βοηθά στις δίαιτες αφού είναι διουρητικό.

Για να ετοιμάσετε το έγχυμα: βράστε ένα ποτήρι νερό και μετά ρίξτε μέσα ένα κουταλάκι αποξηραμένη Λουίζα. Σκεπάστε για 10 λεπτά, σουρώστε και πιείτε το ρόφημα.

Προκειμένου να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα και να αποτοξινώσετε τον οργανισμό, κυρίως σε περιόδους που κάνετε δίαιτα, προτιμήστε να πιείτε το αφέψημα της Λουίζας: βράστε τα φύλλα της μαζί με το νερό για 5 λεπτά και σουρώστε το. Αν θέλετε, ετοιμάστε μεγάλη ποσότητα, βάλτε τη στο ψυγείο σε μπουκάλι, κι έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε το κρύο σας ρόφημα ανά πάσα στιγμή. Καλό είναι να το πίνετε μισή ώρα πριν από το γεύμα.


Αλόη: το δώρο της φύσης για την υγεία μας
Το φυτό που θυμίζει κάκτο, έχει προσαρμοστικές ιδιότητες, δηλαδή παρέχει σε κάθε οργανισμό αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη. Έτσι η aloe vera βρίσκει εφαρμογή τόσο στην διατροφή όσο και στα καλλυντικά καθημερινής χρήσης ακόμα και στα προϊόντα για το σπίτι.

Καλλιεργήστε την Αλόη σε γλάστρα που αποστραγγίζεται γρήγορα, ποτίζετε όταν το χώμα είναι στεγνό, τοποθετήστε τη γλάστρα σε σημείο με πολύ φως, όχι όμως απευθείας ηλιακό φως για να μην καούν τα φύλλα της. Τέλος, να τη λιπαίνετε με βιολογικά λιπάσματα μικρής περιεκτικότητας σε άζωτο. Η αλόη ανθοφορεί μία ή δύο φορές το χρόνο, και τα άνθη πρέπει να κόβονται τότε.

Το τζελ της, το οποίο παίρνουμε αφού πλύνουμε το φύλλο και το σπάσουμε στη μέση, ανακουφίζει από τον κνησμό, τις φλεγμονές και τις μελανιές, όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.

Για να ετοιμάσετε χυμό Αλόης, διαλύστε σε ένα ποτήρι νερό 50ml από το τζελ της.

Καταναλώνοντας καθημερινά 60-120ml, απομακρύνονται από τον οργανισμό οι τοξίνες, αισθάνεστε γεμάτη ενέργεια, και η επιδερμίδα σας λάμπει.Η Αλόη βελτιώνει την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, κυρίως όμως επεμβαίνει βοηθητικά στο σύστημα αυτοθεραπείας του οργανισμού. Αρθρίτιδα, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, φουσκώματα, μυκητιάσεις, έλκος στομάχου και γαστροπεπτικές διαταραχές επίσης ρύθμιση σακχάρου, μείωση χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων αλλά και υπέρτασης, θα πάψουν να σας απασχολούν.

Βασιλικός: το φυτό που θυμίζει Ελλάδα
Είναι ετήσιο φυτό και μεγαλώνει εύκολα σε ένα ζεστό και ηλιόλουστο σημείο του κήπου ή σε γλάστρα. Ο βασιλικός αγαπά τον ήλιο, γι’ αυτό φυτέψτε τον Ιούνη , και φροντίστε να τον ποτίζετε συχνά, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Τα φύλλα του μπορείτε να αρχίσετε να τα μαζεύετε μετά το πρώτο μήνα της ζωής του. Πλύντε τα, στεγνώστε τα και αφήστε τα σε καλά αεριζόμενο χώρο για να ξεραθούν. Μετά κλείστε τα σε σακουλάκι ή βάζο.

Μπορείτε να κόψετε μικρά κλαδιά του βασιλικού, να τα κλείσετε αεροστεγώς και να τα καταψύξετε. Εναλλακτικά, ψιλοκόψτε τα φρέσκα φύλλα στο μπλέντερ και βάλτε τα σε παγοθήκες με λίγο νερό – έτσι θα έχετε πάντα βασιλικό να προσθέτετε στα φαγητά σας!

Αυτό το τόσο μυρωδάτο φυτό, καταπολεμά το στρες, την αϋπνία, τη γρίπη και τον στομαχόπονο. Επιπλόεν, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά σε προβλήματα μνήμης και στην κατάθλιψη.
Για να ετοιμάσετε το αφέψημα, βράστε μισό λίτρο νερό με μία χούφτα (πλυμένα) φύλλα βασιλικού, για 10 λεπτά. Πίνοντας έως και 3 ποτήρια την ημέρα, άγχος και νευρικότητα θα εξαφανιστούν από τη ζωή σας.

Λεβάντα: το μοβ βότανο
Ένα ανθεκτικότατο βότανο με θεραπευτικές μα και αναζωογονητικές ιδιότητες! Αυτό το μοβ φυτό, ξεχωρίζει για το άρωμά του και την πολυχρηστικότητά του.
Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ηλιόλουστη θέση. Μην την ποτίζετε συχνά, και μην της ρίξετε ποτέ λίπασμα. Θα απολαύσετε τα άνθη της στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά θυμηθείτε να την κλαδέψετε οπωσδήποτε όταν έρθει φθινόπωρο. Αντέχει και την πολλή ζέστη μα και το κρύο – μέχρι τους 15Ο C.

Ετοιμάστε ρόφημα λεβάντας: βράστε ένα φλιτζάνι νερό και μετά ρίξτε μέσα ένα κουταλάκι αποξηραμένα άνθη. Αφήστε για 10 λεπτά, σουρώστε και πιείτε το. Το ρόφημα λεβάντας καταπολεμά το φούσκωμα στο στομάχι και τη δυσπεψία. Επίσης τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπραΰνει από τους πονοκεφάλους ενώ καταπολεμά και τον διαβήτη!

Εναλλακτικά, βάλτε αποξηραμένα άνθη λεβάντας σε ένα τούλινο σακουλάκι και βάλτε το σε ντουλάπια και συρτάρια ως αντισκωρικό.
Κι αν αισθάνεστε «πεσμένη», τρίψτε στα δάχτυλα φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη της, και «ρουφήξτε» τη μυρωδιά! Ο συνδυασμός της βαθιάς εισπνοής και εκπνοής της μυρωδιάς της λεβάντας θα σας ηρεμήσει από τη νευρική ένταση, την ανησυχία και τα συναισθήματα πανικού στη στιγμή!

Ρίγανη: το φυτό με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
Η ρίγανη μπορεί κάλιστα να καλλιεργηθεί σε γλάστρα. Το μέγιστο ύψος που φτάνει είναι τα 50 εκ. Ανθίζει από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο με λευκά, ροζ ή μωβ ανθάκια. Είναι ανθεκτική στο κρύο, αλλά χρειάζεται πολύ ήλιο και ζέστη για ν’ αναπτυχθεί. Ποτίζετε το χώμα όποτε δείτε ότι στεγνώνει – προσοχή όμως μην βρέχετε τα φύλλα της.

Η καλύτερη περίοδος για να μαζέψετε ρίγανη, είναι το καλοκαίρι, που είναι ανθισμένη.

Πλύντε με νερό τα κλαράκια που θα κόψετε, σκουπίστε τα απαλά και δέστε τα με ένα σχοινάκι. Τυλίξτε τα με τούλι ή εφημερίδα, κι απλώστε τα ανάποδα σε σκοτεινό μέρος για να αποξηραθούν.

Η ρίγανη, πλούσια σε βιταμίνη C, έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από ένα πορτοκάλι!

Φτιάξτε ρόφημα ή αφέψημα ρίγανης και καταπολεμήστε άσθμα, δυσμηνόρροια, πονόδοντο, κρυολόγημα, βήχα, χρόνιους ρευματισμούς. Μπορείτε επίσης να κάνετε εισπνοές πάνω από βρασμένη ρίγανη αν ταλαιπωρήστε από άσθμα και βήχα.

Κι ασφαλώς χρησιμοποιήστε τη στα φαγητά – μην τη μαγειρεύετε, αλλά προσθέστε τη στο τέλος.

***Ευχαριστούμε τον γεωπόνο Κώστα Χρηστογιώργη για τις συμβουλές.
Συγγραφέας άρθρου: Μαρία Καραουλάνη

No comments:

Post a Comment