Wednesday, September 11, 2013

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΙΤ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ...

Διαβάσαμε στο imerisia.gr ότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μεταδίδουν πως ο μόνος λόγος παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ είναι η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Είναι μια από τις πολλές αιτίες που ανοιχτά και ξάστερα παρατηρούν όχι μόνο οι γερμανοί αλλά και άλλοι πολύ. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και πως το αντιμετωπίζουμε.

Σε δημοσίευμα της, η οικονομική ιστοσελίδα Deutsche Wirtschafts Nachrichten υποστηρίζει πως «η διάσωση της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό πρότζεκτ» αλλά συνδέεται άμεσα με τα μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα πίσω από τη διαχείριση και μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑP o οποίος θα περνά από την Ελλάδα, οδηγώντας έτσι σε ενεργειακή αποδέσμευση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

«Προκειμένου να μην διακυβευθεί το έργο εξαιτίας μίας κατάρρευσης της Ελλάδας, η χώρα διατηρείται στο ευρώ. Η πικρή αλήθεια για τους Έλληνες είναι ότι το ζήτημα είναι η χώρα τους, όχι οι άνθρωποι», παρατηρεί κυνικά το δημοσίευμα.



Στη συνέχεια, η γερμανική ιστοσελίδα αναφέρει πως παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες για δημιουργία θέσεων εργασίας από την εκμετάλλευση του TAP στην πραγματικότητα «για τους περισσότερους Ελληνες δεν θα επιφέρει καμία πραγματική βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται με προγράμματα λιτότητας».


Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, τα οφέλη θα κατευθυνθούν προς την παραδοσιακή ελίτ «όπως κάνει εδώ και 100 χρόνια, συσσωρεύοντας χρήματα από το εξωτερικό στους τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς να φέρνει την Ελλάδα πάνω από το επίπεδο μίας
αναπτυσσόμενης χώρας».



Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post, η οποία με αφορμή την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα στην οποία η Γερμανία καταλαμβάνει την 4η θέση και η Ελλάδα την 91η επισημαίνει: «Για κράτη με τόσο διαφορετική ανταγωνιστικότητα, όπως η Γερμανία που είναι οικονομικός σούπερσταρ και η Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρχει κοινό νόμισμα. Η πολιτική πρόθεση άλλοτε ήταν, ωστόσο, διαφορετική. Ο δρόμος της επιστροφής δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή. Όμως τώρα είναι και το κόστος ανάλογα υψηλό», επισημαίνει η εφημερίδα.
 

No comments:

Post a Comment