Το πρώτο μέρος της νέας έρευνας των AegeanTimes.gr για τα πετρέλαια στο
Αιγαίο συνδέει την πρώτη έρευνα του 2002 με την σημερινή! Ποιοι
αντάλλασσαν την σιωπή τους για τον «μαύρο χρυσό» σε ... χρυσό; ..
Ηταν 11 και 18 Φεβρουαρίου του 2002 όταν δημοσιεύσαμε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το πρώτο και το δεύτερο μέρος αντίστοιχα, της μεγάλης έρευνας που είχαν πραγματοποιήσει οι AegeanTimes.gr για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο! Στα επόμενα χρόνια γράφτηκαν πάνω από 50 άρθρα με τρομακτικές –για την εποχή- αποκαλύψεις!
Δέκα χρόνια μετά, προς το τέλος του 2012, εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα από το επίσημο Ελληνικό Κράτος σχεδόν όλα τα ερωτήματα που ανεφύησαν από την πολυδιάστατη αυτή έρευνά μας, και οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν τι πραγματικά συνέβη στο χώρο αυτό από το 1945 μια μετά!
Αισθάνομαι λοιπόν την υποχρέωση προς τη νέα γενιά, να θέσω εκ νέου κάποια ερωτήματα αλλά και να παραθέσω κάποια καινούρια στοιχεία που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια !
Η σκοτεινή εποχή του Συστήματος ... "δεν υπάρχει πετρέλαιο στο Αιγαίο"!!!
Υπενθυμίζω ότι όποιος έγραφε ή έλεγε μέχρι και πριν μερικά χρόνια, ότι «στο Αιγαίο υπάρχει πετρέλαιο», τότε αυτόματα, βρισκόταν πολλοί εγχώριοι καλοθελητές που αναπαρήγαγαν την ρήση διαφόρων παραγόντων του εξωτερικού και έλεγαν «αν βρείτε ένα ποτήρι πετρέλαιο στο Αιγαίο, φέρτε μου να το πιω»!!!
Σήμερα, όσοι το έλεγαν τότε, θα πρέπει να πιουν όχι ένα ποτήρι αλλά μερικά δισεκατομμύρια βαρέλια από αυτά που έχουν έρθει σε γνώση των δημοσιογράφων, γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται ότι επισήμως τα αγνοεί!
Το χειρότερο είναι, ότι όποιος προσπάθησε να ασχοληθεί με το ζήτημα, βρήκε μπροστά του ένα τεράστιο τοίχο μυστικότητας και άρνησης! Η μισή -τότε – δημοσιογραφική ομάδα των AegeanTimes, αποτελούμενη από 20 άτομα, αναζητούσαν σε Ελλάδα και Εξωτερικό στοιχεία και μαντέψτε που βρέθηκαν! Είμαι σίγουρος ότι μαντέψατε σωστά! Τα πρώτα στοιχεία τα βρήκαμε στο Εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γαλλία!
Το περίεργο είναι, ότι ενώ οι «φανερές» υπηρεσίες της χώρας δεν γνώριζαν απολύτως τίποτε και δεν απαντούσαν, εν τούτοις, οι ... «μυστικές», παρακολουθούσαν στενά όλη την διετία που διήρκησαν οι ερευνητικές μας προσπάθειες και μάλιστα έφτασαν στο σημείο, να ζητήσουν –άτυπα- από τον συντονιστή της δημοσιογραφικής μας ομάδας να μην δημοσιευτεί η έρευνά μας, που κατέστρεπτε το στερεότυπο, ότι «στην Ελλάδα, δεν υπάρχει σταγόνα πετρέλαιο»!!! Παρά ταύτα, τολμήσαμε τότε και δημοσιοποιήσαμε όλα τα στοιχεία που καταφέραμε να βρούμε, σε τέσσερα διαδοχικά μέρη, τα οποία μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη!
Το ... «κέρδος» μας από αυτή την ιστορία, ήταν να δεχτούμε από μια μερίδα «γνωστών διαμορφωτών της κοινής γνώμης», δριμεία επίθεση!
Προσπάθησαν να μας κολλήσουν την ταμπέλα του «εθνικιστή» και του «συνομωσιολόγου», κάποιοι που λίγο αργότερα βρέθηκαν ακόμα και σε συνδικαλιστικές θέσεις δημοσιογραφικών ενώσεων! Επιστρατεύτηκαν γνωστότατοι καθηγητές πανεπιστημίων που αμφισβητούσαν ευθέως την ύπαρξη κοιτασμάτων -ειδικά- στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούμε ως «γραφικοί»! Ετσι, όπου παραχωρούσαμε συνεντεύξεις, ακολουθούσαν συγκεκριμένοι καθηγητάδες που διέψευδαν τα πάντα!!
Η πρώτη σφαλιάρα σε όσους εξαργύρωναν τη σιωπή τους για την ύπαρξη "μαύρου χρυσού" με ... κανονικό χρυσό!
Φυσικά, η τεράστια αποδοχή της έρευνάς μας καθώς και η μετέπειτα παραδοχή από δύο πολιτικούς, όπως ο Ευάγγελος Κουλουμπής, που διετέλεσε υπουργός Ενέργειας, κατέστρεψε το οικοδόμημα που είχαν στήσει ορισμένοι κύκλοι, και άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο στον καθέναν, ότι υπάρχει τεράστιος πλούτος υδρογονανθράκων!
Αφήνοντας πίσω προς το παρόν, την σκοτεινή εποχή του συστήματος που σκοτείνιαζε τα πάντα στη χώρα, θα ξεκινήσουμε σήμερα έναν νέο γύρο αποκαλύψεων! Και λέω προς το παρόν, διότι σύντομα, θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε, ποιοι και γιατί έκρυβαν από τους Ελληνες την ύπαρξη των κοιτασμάτων! Για ποιους τα προόριζαν και γιατί απέκρυπταν από το λαό αυτόν τον τεράστιο πλούτο, βγάζοντας σχεδόν τρελούς, όποιους έλεγαν ή έγραφαν το αντίθετο!
Που θα βρείτε δημοσιευμένη την πρώτη μας έρευνα
Την περίοδο 1999-2001, ήταν η πρώτη φορά, συζήτησα με δυο Γάλλους μεταπτυχιακούς φοιτητές για μια έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει σχετικά με το θέμα, άρχισα να βρίσκω ολοένα και περισσότερα στοιχεία!
Την περίοδο αυτή είχα ταξιδέψει στη Θάσο, και στη Ζουράφα, με σκοπό να ερευνήσω επί τόπου την υπόθεση του κοιτάσματος του «Μπάμπουρα» και της «Λαδόξερας» γνωστότερης ως νήσου Ζουράφας!
Αξίζει λοιπόν να δούμε αρχικά κάποια «ξεχασμένα» τμήματα της πολύκροτης έρευνας των aegeantimes.gr και να θέσουμε μερικά εκρηκτικά ερωτήματα!
Ολόκληρη την έρευνα των AegeanTimes.gr θα την βρείτε δημοσιευμένη στο αρχείο και μπορείτε να την διαβάσετε πλητρολογώντας την παρακάτω διεύθυνση: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=34115&type=1
«Ορφανά» ερωτήματα που αναζητούν... απαντήσεις «διαζευγμένες» με την ... αλήθεια !!!
Μέχρι και το έτος 1999 , στην Ελλάδα είχαν πραγματοποιηθεί 172 γεωτρήσεις για πετρέλαιο! Αυτό και μόνο, ως γεγονός, διέλαθε της μνήμης πολλών πολιτικών που κυβέρνησαν τη χώρα! Από τις 172 αυτές γεωτρήσεις, μόνο οι 12 είχαν γίνει στο Αιγαίο!!!
Γνωρίζει κανείς άραγε ή έστω θυμάται κανείς ότι η πρώτη γεώτρηση για πετρέλαιο σε Αιγαιοπελαγίτικη περιοχή, πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1963-1965;
Συζητώντας το σήμερα, και παρά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις του 2002, ουδείς μοιάζει να το θυμάται και φαίνεται ως σαν να κάνουμε κάποια νέα αποκάλυψη!
Ετσι είναι όμως! Στην Ελλάδα, ξεχνάμε πολύ γρηγορότερα από τον ... μέσο διεθνή όρο!!
Γεγονός όμως είναι ότι την περίοδο 1963-1965, πραγματοποιήθηκαν στο Νότιο Αιγαίο ΔΥΟ γεωτρήσεις από την εταιρία SAFOR! Η απογοήτευση ήταν μεγάλη, μιας καμία από τις δύο δεν εντόπισε πετρέλαιο!
Ακολούθησε η περίοδος της Χούντας, στην οποία η αμερικανικών συμφερόντων εταιρία OCEANIC, πραγματοποίησε άλλη μία γεώτρηση, πάλι στο Νότιο Αιγαίο χωρίς αποτέλεσμα και τούτη τη φορά!
Ετσι, δημιουργήθηκε η εσφαλμένη εντύπωση, ότι μαύρος χρυσός στο νότιο αιγαίο δεν υπάρχει! Όμως, ήταν άραγε οι ενδεδειγμένες περιοχές που έπρεπε να ερευνηθούν, ή τα γεωτρύπανα χτυπούσαν εκεί ακριβώς που δεν υπήρχε απολύτως τίποτα; Και μάλιστα ... επίτηδες ;
Με την ανατροπή της Χούντας η κυβέρνηση Καραμανλή κάνει σύμβαση μεταξύ της ελληνικής Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) και της DENISON CORPORATION, που είναι μια από τις δυο ισχυρότερες στην αγορά πετρελαιοειδών στον κόσμο. Αυτή η σύμβαση Καραμανλή προέβλεπε γεωτρήσεις στη Θάσο και επέκτασή τους σε ολόκληρο το Αιγαίο.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έβγαλε το ωκεανογραφικό «ΧΟΡΑ» το 1976 οι έρευνες συνεχίστηκαν. Όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου οι έρευνες διενεργήθηκαν από το 1981 έως το 1986 με την διαφορά ότι στο παιχνίδι μπήκε τότε και η ARAMCO, η οποία μαζί με την DENISON διεκδικούσαν τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Διευκρινίζουμε ότι η ARAMCO αποτελούσε τότε κοινοπραξία των εταιριών TEXACO, SOCAL, ESSO, MOBIL. Η DENISON ανήκε στην πολυεθνική OXYDENTAL (του Αrmand Hammer, ο οποίος είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρήγκαν και Γκορμπατσόφ για να φθάσουν στη συμφωνία της Γιάλτας) και υποστηριζόταν από το Σταίητ Ντηπάτρμεντ.
Όταν η ΟΧΥDENTAL άρχισε να αισθάνεται την ασφυκτική πίεση της Αραβικής ΑRAMCO και την διάθεση του Παπανδρέου να δώσει το φιλέτο του «Μπάμπουρα» στους Αραβες ζήτησε την παρέμβαση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ. Ακολούθησε το 1987 η ανοιχτή απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ να απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα. Για όσους θυμούνται τότε ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που αμφισβητήθηκε ανοιχτά η ισορροπία 7 προς 10. Στις εφημερίδες της εποχής έκανε την εμφάνισή του ένα έγγραφο αυτό (με ημερομηνία 21 Μαρτίου 1987) το οποίο είχε την υπογραφή του τότε υπουργού Αμυνας της Αμερικής Κάσπαρ Ουάϊνμπεργκερ και απευθυνόταν στον αρχιστράτηγο του ΝΑΤΟ Ρίτσαρντ Περλ το οποίο έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους Τούρκους να αμφισβητήσουν το νομικό καθεστώς της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Όταν το ωκεανογραφικό των Τούρκων «ΣΙΣΜΙΚ» κάνει την εμφάνιση του ανοικτά της Λέσβου συνοδευόμενο από αντιτορπιλικά και φρεγάτες, ενώ η 4η Αποβατική Στρατιά της Σμύρνης τίθεται σε πλήρη ετοιμότητα, η Ελλάδα και Τουρκία φθάνουν στα πρόθυρα πολέμου.
Προσέξτε τώρα!
Ο Παπανδρέου κατανοώντας καλά την Αμερικανική Πολιτική κάνει μια κίνηση καλής θέλησης, βάζοντας τον τότε υπουργό Βιομηχανίας Αναστάσιο Πεπονή να δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα εξαγοράς μετοχών της DENISON από την ελληνική ΔΕΠ. Ετσι φθάσαμε στο Νταβός, όπου και επίσημα πλέον δέχθηκε η Ελλάδα ότι το ζήτημα των πετρελαίων του Αιγαίου αποτελεί διεθνή και όχι εσωτερική της υπόθεση. Εκεί λοιπόν Παπανδρέου και Οζάλ συμφώνησαν να σταματήσουν οι έρευνες για τα πετρέλαια στη Θάσο και να μπει στο ράφι το κυπριακό πρόβλημα. Αργότερα, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα αποκήρυξε το Νταβός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το περίφημο «mea culpa» ήταν λάθος.
Το 1991 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντιέται στο Παρίσι με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ με θέμα το Κυπριακό. Στο περιθώριο της συνάντησης έκαναν την εμφάνισή τους δύο χάρτες όπου καταγράφονταν οι εταιρίες στις οποίες έχουν ανατεθεί κατά καιρούς οι έρευνες ελληνικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Αιγαίο.
Μέχρι τότε όλες οι αναθέσεις είχαν γίνει σύμφωνα με το νόμο 98/75.
Στους χάρτες αυτούς υπήρχαν τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σχηματισμένα με μια μπλε γραμμή. Στον δεύτερο χάρτη υπήρχαν όλες οι αμφισβητούμενες περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που διεκδικούσε η Αγκυρα με κόκκινες διαγραμμίσεις. Κατά την περίοδο αυτή εισέρχεται στο παιχνίδι των ερευνών στο Αιγαίο και η Γαλλική εταιρία Beicip.
Το 1994 αρχίζει μια νέα φάση, που κατέληξε στην εκμετάλλευση του «Πρίνου». Το ίδιο διάστημα όμως συνέπεσε και η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Μέχρι αυτή την χρονιά οι Αμερικανικές εταιρίες σαφώς και γνώριζαν περισσότερα από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις σχετικά με την ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο αλλά οι οικονομικές συγκυρίες ωθούσαν τις πετρελαϊκές εταιρίες στην μη εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων.
Από τότε πολλές εταιρίες έχουν αναλάβει την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου. Το 1995 αποτέλεσε μια χρονιά «σταθμός» στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε. Το Καλοκαίρι της χρονιάς αυτής ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, λαμβάνει ένα άκρως απόρρητο σήμα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στο έγγραφο αυτό σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες ένας Αμερικανικός δορυφόρος υψηλότατης τεχνολογίας ανακάλυψε και φωτογράφισε κοιτάσματα πετρελαίου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στην ενημέρωση της ΕΥΠ γινόταν λόγος για ένα κοίτασμα που ξεκινάει από τις βραχονησίδες Ιμια και κάνοντας ένα «S» και καταλήγει στη Γαύδο. Πολλά ΜΜΕ τότε έσπευσαν να γράψουν ότι η αποκάλυψη πετρελαίου στο Αιγαίο θα είχε γνωστοποιηθεί από τους Αμερικανούς και στις αρμόδιες Τουρκικές Υπηρεσίες. Ακολούθησαν η κρίση των Ιμίων καθώς και η ανοιχτή αμφισβήτηση της Ελληνικότητας της Γαύδου.
Και ξαφνικά η Ελλάδα ανακάλυψε πετρέλαιο!
Ειδικά για την περιοχή ανατολικά της Γαύδου, πραγματοποιήθηκε έρευνα από Ελληνικό Πανεπιστήμιο που απέδειξε ότι υπάρχει μεγάλο κοίτασμα υψηλής καθαρότητας και ανακοινώθηκε επίσημα στην εφημερίδα «Τα Νέα» το έτος 2004, αφήνοντας σύξυλους τους γνωστούς ακαδημαϊκούς, που είχαν αναλάβει … «εργολαβικά» να μας διαψεύδουν!
Στο δεύτερο μέρος που ακολουθεί, θα παρουσιάσουμε στοιχεία, ΠΩΣ η Κυβέρνηση Σημίτη, κατέστρεψε την μοναδική Δημόσια εταιρία ερευνών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων!
Κυρίως όμως, θα ασχοληθούμε με το γιγάντιο θέμα των ... εσόδων από την ανάθεση ερευνών σε πολυεθνικές!!!
Και τότε θα καταλάβουμε όλοι, πολλά!!!
(Συνεχίζεται...)
πηγη
Ηταν 11 και 18 Φεβρουαρίου του 2002 όταν δημοσιεύσαμε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το πρώτο και το δεύτερο μέρος αντίστοιχα, της μεγάλης έρευνας που είχαν πραγματοποιήσει οι AegeanTimes.gr για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο! Στα επόμενα χρόνια γράφτηκαν πάνω από 50 άρθρα με τρομακτικές –για την εποχή- αποκαλύψεις!
Δέκα χρόνια μετά, προς το τέλος του 2012, εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα από το επίσημο Ελληνικό Κράτος σχεδόν όλα τα ερωτήματα που ανεφύησαν από την πολυδιάστατη αυτή έρευνά μας, και οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν τι πραγματικά συνέβη στο χώρο αυτό από το 1945 μια μετά!
Αισθάνομαι λοιπόν την υποχρέωση προς τη νέα γενιά, να θέσω εκ νέου κάποια ερωτήματα αλλά και να παραθέσω κάποια καινούρια στοιχεία που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια !
Η σκοτεινή εποχή του Συστήματος ... "δεν υπάρχει πετρέλαιο στο Αιγαίο"!!!
Υπενθυμίζω ότι όποιος έγραφε ή έλεγε μέχρι και πριν μερικά χρόνια, ότι «στο Αιγαίο υπάρχει πετρέλαιο», τότε αυτόματα, βρισκόταν πολλοί εγχώριοι καλοθελητές που αναπαρήγαγαν την ρήση διαφόρων παραγόντων του εξωτερικού και έλεγαν «αν βρείτε ένα ποτήρι πετρέλαιο στο Αιγαίο, φέρτε μου να το πιω»!!!
Σήμερα, όσοι το έλεγαν τότε, θα πρέπει να πιουν όχι ένα ποτήρι αλλά μερικά δισεκατομμύρια βαρέλια από αυτά που έχουν έρθει σε γνώση των δημοσιογράφων, γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται ότι επισήμως τα αγνοεί!
Το χειρότερο είναι, ότι όποιος προσπάθησε να ασχοληθεί με το ζήτημα, βρήκε μπροστά του ένα τεράστιο τοίχο μυστικότητας και άρνησης! Η μισή -τότε – δημοσιογραφική ομάδα των AegeanTimes, αποτελούμενη από 20 άτομα, αναζητούσαν σε Ελλάδα και Εξωτερικό στοιχεία και μαντέψτε που βρέθηκαν! Είμαι σίγουρος ότι μαντέψατε σωστά! Τα πρώτα στοιχεία τα βρήκαμε στο Εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γαλλία!
Το περίεργο είναι, ότι ενώ οι «φανερές» υπηρεσίες της χώρας δεν γνώριζαν απολύτως τίποτε και δεν απαντούσαν, εν τούτοις, οι ... «μυστικές», παρακολουθούσαν στενά όλη την διετία που διήρκησαν οι ερευνητικές μας προσπάθειες και μάλιστα έφτασαν στο σημείο, να ζητήσουν –άτυπα- από τον συντονιστή της δημοσιογραφικής μας ομάδας να μην δημοσιευτεί η έρευνά μας, που κατέστρεπτε το στερεότυπο, ότι «στην Ελλάδα, δεν υπάρχει σταγόνα πετρέλαιο»!!! Παρά ταύτα, τολμήσαμε τότε και δημοσιοποιήσαμε όλα τα στοιχεία που καταφέραμε να βρούμε, σε τέσσερα διαδοχικά μέρη, τα οποία μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη!
Το ... «κέρδος» μας από αυτή την ιστορία, ήταν να δεχτούμε από μια μερίδα «γνωστών διαμορφωτών της κοινής γνώμης», δριμεία επίθεση!
Προσπάθησαν να μας κολλήσουν την ταμπέλα του «εθνικιστή» και του «συνομωσιολόγου», κάποιοι που λίγο αργότερα βρέθηκαν ακόμα και σε συνδικαλιστικές θέσεις δημοσιογραφικών ενώσεων! Επιστρατεύτηκαν γνωστότατοι καθηγητές πανεπιστημίων που αμφισβητούσαν ευθέως την ύπαρξη κοιτασμάτων -ειδικά- στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούμε ως «γραφικοί»! Ετσι, όπου παραχωρούσαμε συνεντεύξεις, ακολουθούσαν συγκεκριμένοι καθηγητάδες που διέψευδαν τα πάντα!!
Η πρώτη σφαλιάρα σε όσους εξαργύρωναν τη σιωπή τους για την ύπαρξη "μαύρου χρυσού" με ... κανονικό χρυσό!
Φυσικά, η τεράστια αποδοχή της έρευνάς μας καθώς και η μετέπειτα παραδοχή από δύο πολιτικούς, όπως ο Ευάγγελος Κουλουμπής, που διετέλεσε υπουργός Ενέργειας, κατέστρεψε το οικοδόμημα που είχαν στήσει ορισμένοι κύκλοι, και άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο στον καθέναν, ότι υπάρχει τεράστιος πλούτος υδρογονανθράκων!
Αφήνοντας πίσω προς το παρόν, την σκοτεινή εποχή του συστήματος που σκοτείνιαζε τα πάντα στη χώρα, θα ξεκινήσουμε σήμερα έναν νέο γύρο αποκαλύψεων! Και λέω προς το παρόν, διότι σύντομα, θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε, ποιοι και γιατί έκρυβαν από τους Ελληνες την ύπαρξη των κοιτασμάτων! Για ποιους τα προόριζαν και γιατί απέκρυπταν από το λαό αυτόν τον τεράστιο πλούτο, βγάζοντας σχεδόν τρελούς, όποιους έλεγαν ή έγραφαν το αντίθετο!
Που θα βρείτε δημοσιευμένη την πρώτη μας έρευνα
Την περίοδο 1999-2001, ήταν η πρώτη φορά, συζήτησα με δυο Γάλλους μεταπτυχιακούς φοιτητές για μια έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει σχετικά με το θέμα, άρχισα να βρίσκω ολοένα και περισσότερα στοιχεία!
Την περίοδο αυτή είχα ταξιδέψει στη Θάσο, και στη Ζουράφα, με σκοπό να ερευνήσω επί τόπου την υπόθεση του κοιτάσματος του «Μπάμπουρα» και της «Λαδόξερας» γνωστότερης ως νήσου Ζουράφας!
Αξίζει λοιπόν να δούμε αρχικά κάποια «ξεχασμένα» τμήματα της πολύκροτης έρευνας των aegeantimes.gr και να θέσουμε μερικά εκρηκτικά ερωτήματα!
Ολόκληρη την έρευνα των AegeanTimes.gr θα την βρείτε δημοσιευμένη στο αρχείο και μπορείτε να την διαβάσετε πλητρολογώντας την παρακάτω διεύθυνση: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=34115&type=1
«Ορφανά» ερωτήματα που αναζητούν... απαντήσεις «διαζευγμένες» με την ... αλήθεια !!!
Μέχρι και το έτος 1999 , στην Ελλάδα είχαν πραγματοποιηθεί 172 γεωτρήσεις για πετρέλαιο! Αυτό και μόνο, ως γεγονός, διέλαθε της μνήμης πολλών πολιτικών που κυβέρνησαν τη χώρα! Από τις 172 αυτές γεωτρήσεις, μόνο οι 12 είχαν γίνει στο Αιγαίο!!!
Γνωρίζει κανείς άραγε ή έστω θυμάται κανείς ότι η πρώτη γεώτρηση για πετρέλαιο σε Αιγαιοπελαγίτικη περιοχή, πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1963-1965;
Συζητώντας το σήμερα, και παρά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις του 2002, ουδείς μοιάζει να το θυμάται και φαίνεται ως σαν να κάνουμε κάποια νέα αποκάλυψη!
Ετσι είναι όμως! Στην Ελλάδα, ξεχνάμε πολύ γρηγορότερα από τον ... μέσο διεθνή όρο!!
Γεγονός όμως είναι ότι την περίοδο 1963-1965, πραγματοποιήθηκαν στο Νότιο Αιγαίο ΔΥΟ γεωτρήσεις από την εταιρία SAFOR! Η απογοήτευση ήταν μεγάλη, μιας καμία από τις δύο δεν εντόπισε πετρέλαιο!
Ακολούθησε η περίοδος της Χούντας, στην οποία η αμερικανικών συμφερόντων εταιρία OCEANIC, πραγματοποίησε άλλη μία γεώτρηση, πάλι στο Νότιο Αιγαίο χωρίς αποτέλεσμα και τούτη τη φορά!
Ετσι, δημιουργήθηκε η εσφαλμένη εντύπωση, ότι μαύρος χρυσός στο νότιο αιγαίο δεν υπάρχει! Όμως, ήταν άραγε οι ενδεδειγμένες περιοχές που έπρεπε να ερευνηθούν, ή τα γεωτρύπανα χτυπούσαν εκεί ακριβώς που δεν υπήρχε απολύτως τίποτα; Και μάλιστα ... επίτηδες ;
Με την ανατροπή της Χούντας η κυβέρνηση Καραμανλή κάνει σύμβαση μεταξύ της ελληνικής Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) και της DENISON CORPORATION, που είναι μια από τις δυο ισχυρότερες στην αγορά πετρελαιοειδών στον κόσμο. Αυτή η σύμβαση Καραμανλή προέβλεπε γεωτρήσεις στη Θάσο και επέκτασή τους σε ολόκληρο το Αιγαίο.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έβγαλε το ωκεανογραφικό «ΧΟΡΑ» το 1976 οι έρευνες συνεχίστηκαν. Όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου οι έρευνες διενεργήθηκαν από το 1981 έως το 1986 με την διαφορά ότι στο παιχνίδι μπήκε τότε και η ARAMCO, η οποία μαζί με την DENISON διεκδικούσαν τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Διευκρινίζουμε ότι η ARAMCO αποτελούσε τότε κοινοπραξία των εταιριών TEXACO, SOCAL, ESSO, MOBIL. Η DENISON ανήκε στην πολυεθνική OXYDENTAL (του Αrmand Hammer, ο οποίος είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρήγκαν και Γκορμπατσόφ για να φθάσουν στη συμφωνία της Γιάλτας) και υποστηριζόταν από το Σταίητ Ντηπάτρμεντ.
Όταν η ΟΧΥDENTAL άρχισε να αισθάνεται την ασφυκτική πίεση της Αραβικής ΑRAMCO και την διάθεση του Παπανδρέου να δώσει το φιλέτο του «Μπάμπουρα» στους Αραβες ζήτησε την παρέμβαση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ. Ακολούθησε το 1987 η ανοιχτή απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ να απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα. Για όσους θυμούνται τότε ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που αμφισβητήθηκε ανοιχτά η ισορροπία 7 προς 10. Στις εφημερίδες της εποχής έκανε την εμφάνισή του ένα έγγραφο αυτό (με ημερομηνία 21 Μαρτίου 1987) το οποίο είχε την υπογραφή του τότε υπουργού Αμυνας της Αμερικής Κάσπαρ Ουάϊνμπεργκερ και απευθυνόταν στον αρχιστράτηγο του ΝΑΤΟ Ρίτσαρντ Περλ το οποίο έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους Τούρκους να αμφισβητήσουν το νομικό καθεστώς της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Όταν το ωκεανογραφικό των Τούρκων «ΣΙΣΜΙΚ» κάνει την εμφάνιση του ανοικτά της Λέσβου συνοδευόμενο από αντιτορπιλικά και φρεγάτες, ενώ η 4η Αποβατική Στρατιά της Σμύρνης τίθεται σε πλήρη ετοιμότητα, η Ελλάδα και Τουρκία φθάνουν στα πρόθυρα πολέμου.
Προσέξτε τώρα!
Ο Παπανδρέου κατανοώντας καλά την Αμερικανική Πολιτική κάνει μια κίνηση καλής θέλησης, βάζοντας τον τότε υπουργό Βιομηχανίας Αναστάσιο Πεπονή να δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα εξαγοράς μετοχών της DENISON από την ελληνική ΔΕΠ. Ετσι φθάσαμε στο Νταβός, όπου και επίσημα πλέον δέχθηκε η Ελλάδα ότι το ζήτημα των πετρελαίων του Αιγαίου αποτελεί διεθνή και όχι εσωτερική της υπόθεση. Εκεί λοιπόν Παπανδρέου και Οζάλ συμφώνησαν να σταματήσουν οι έρευνες για τα πετρέλαια στη Θάσο και να μπει στο ράφι το κυπριακό πρόβλημα. Αργότερα, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα αποκήρυξε το Νταβός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το περίφημο «mea culpa» ήταν λάθος.
Το 1991 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντιέται στο Παρίσι με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ με θέμα το Κυπριακό. Στο περιθώριο της συνάντησης έκαναν την εμφάνισή τους δύο χάρτες όπου καταγράφονταν οι εταιρίες στις οποίες έχουν ανατεθεί κατά καιρούς οι έρευνες ελληνικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Αιγαίο.
Μέχρι τότε όλες οι αναθέσεις είχαν γίνει σύμφωνα με το νόμο 98/75.
Στους χάρτες αυτούς υπήρχαν τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σχηματισμένα με μια μπλε γραμμή. Στον δεύτερο χάρτη υπήρχαν όλες οι αμφισβητούμενες περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που διεκδικούσε η Αγκυρα με κόκκινες διαγραμμίσεις. Κατά την περίοδο αυτή εισέρχεται στο παιχνίδι των ερευνών στο Αιγαίο και η Γαλλική εταιρία Beicip.
Το 1994 αρχίζει μια νέα φάση, που κατέληξε στην εκμετάλλευση του «Πρίνου». Το ίδιο διάστημα όμως συνέπεσε και η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Μέχρι αυτή την χρονιά οι Αμερικανικές εταιρίες σαφώς και γνώριζαν περισσότερα από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις σχετικά με την ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο αλλά οι οικονομικές συγκυρίες ωθούσαν τις πετρελαϊκές εταιρίες στην μη εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων.
Από τότε πολλές εταιρίες έχουν αναλάβει την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου. Το 1995 αποτέλεσε μια χρονιά «σταθμός» στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε. Το Καλοκαίρι της χρονιάς αυτής ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, λαμβάνει ένα άκρως απόρρητο σήμα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στο έγγραφο αυτό σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες ένας Αμερικανικός δορυφόρος υψηλότατης τεχνολογίας ανακάλυψε και φωτογράφισε κοιτάσματα πετρελαίου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στην ενημέρωση της ΕΥΠ γινόταν λόγος για ένα κοίτασμα που ξεκινάει από τις βραχονησίδες Ιμια και κάνοντας ένα «S» και καταλήγει στη Γαύδο. Πολλά ΜΜΕ τότε έσπευσαν να γράψουν ότι η αποκάλυψη πετρελαίου στο Αιγαίο θα είχε γνωστοποιηθεί από τους Αμερικανούς και στις αρμόδιες Τουρκικές Υπηρεσίες. Ακολούθησαν η κρίση των Ιμίων καθώς και η ανοιχτή αμφισβήτηση της Ελληνικότητας της Γαύδου.
Και ξαφνικά η Ελλάδα ανακάλυψε πετρέλαιο!
Ειδικά για την περιοχή ανατολικά της Γαύδου, πραγματοποιήθηκε έρευνα από Ελληνικό Πανεπιστήμιο που απέδειξε ότι υπάρχει μεγάλο κοίτασμα υψηλής καθαρότητας και ανακοινώθηκε επίσημα στην εφημερίδα «Τα Νέα» το έτος 2004, αφήνοντας σύξυλους τους γνωστούς ακαδημαϊκούς, που είχαν αναλάβει … «εργολαβικά» να μας διαψεύδουν!
Στο δεύτερο μέρος που ακολουθεί, θα παρουσιάσουμε στοιχεία, ΠΩΣ η Κυβέρνηση Σημίτη, κατέστρεψε την μοναδική Δημόσια εταιρία ερευνών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων!
Κυρίως όμως, θα ασχοληθούμε με το γιγάντιο θέμα των ... εσόδων από την ανάθεση ερευνών σε πολυεθνικές!!!
Και τότε θα καταλάβουμε όλοι, πολλά!!!
(Συνεχίζεται...)
πηγη
No comments:
Post a Comment