Friday, November 23, 2012

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!

1

Πως θα αντιδρούσατε αν σας έλεγαν πως το παιδί σας καταναλώνει ΚΙΤΡΙΚΌ ΟΞΎ, ΧΡΩΣΤΙΚΈΣ, ΔΙΟΓΚΩΤΙΚΈΣ ΎΛΕΣ, ΤΑΥΡΊΝΗ, ΑΣΠΑΡΤΆΜΗ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΟΥΣΊΕΣ ΥΠΈΥΘΗΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΈΣΕΙΣ?
ας πάρουμε λίγο σοβαρά το θέμα διατροφή και ας σταματήσουμε το γνωστό

……το παιδί πρέπει να δοκιμάζει τα πάντα.
……εμείς με αυτά μεγαλώσαμε και τι πάθαμε.
………..ε δεν δίνω κάθε μέρα.
νομίζω πως αν εξηγήσουμε στα παιδιά μας τι περιέχουν όλα αυτά τα τυποποιημένα προϊόντα,από μόνα τους θα αρνηθούν ακόμα και να τα δοκιμάσουν.
Έρευνα σοκ του… Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα τυποποιημένα τρόφιμα ιδιαίτερα μάλιστα αγαπητά στα παιδιά, καθώς είναι και οι περισσότεροι καταναλωτές.
Ταρτραζίνη, κοχενίλη, αζορουμπίνη, νορπιξίνη!
Σας φαίνονται «αλαμπουρνέζικα» και για τον περισσότερο κόσμο είναι!
Πως θα σας φαινότανε όμως αν ακούγατε ότι αυτές οι ουσίες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο κι’ όμως εμπεριέχονται σε πολλά βιομηχανοποιημένα γλυκίσματα που καταναλώνουν κατά κόρον μικρά παιδιά;
Κέικ, σοκολάτες, παγωτά, αναψυκτικά, τούρτες, σνάκς, μπισκότα, κρουασάν, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά λάιτ και χυμοί, εμπεριέχουν αυτές τις επικίνδυνες ουσίες, που είναι βλαπτικές για το παιδί.
Φανταστείτε την απογοήτευση των παππούδων και τον τρόμο των γονιών, όταν θα το μάθαιναν.
Γι’ αυτό Ελληνικές και ξένες εταιρίες που παρασκευάζουν αυτά τα προϊόντα αποφεύγουν πολλές φορές να αναγράφουν τις ποσότητες αυτών των επικίνδυνων ουσιών που βάζουν στα υλικά, αλλά και ορισμένες ούτε που τα αναφέρουν.
Άλλωστε βασίζονται στο γεγονός ότι ποτέ κανείς πέραν ίσως της ημερομηνίας λήξης ενός προϊόντος δεν κοιτά τα περίεργα μικροσκοπικά γραμματάκια που αναφέρονται στα συστατικά του.
Απεναντίας φροντίζουν η συσκευασία του να είναι όσο πιο λαμπερή γίνεται, πιο θελκτική και πιο
αγαπητή στα παιδιά.
Ξέρουν ότι αυτό θα αγοράσουν παππούδες, γιαγιάδες και γονείς, γιατί αυτό αρέσει στα παιδιά.
Η έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα φοιτητών της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους κας Χρυσάνθης Παπαδοπούλου, προκαλεί σοκ.
Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι σε μια σειρά προϊόντων για μικρά παιδιά χρησιμοποιούνται τα περίφημα Ε που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ουσίες εγκεκριμένες μεν, επικίνδυνες ωστόσο για την εμφάνιση προβλημάτων στην εξέλιξη της υγείας του παιδιού, ιδίως όταν αυτά τα προϊόντα καταναλώνονται συστηματικά.
Πολλά προσθετικά κατά και­ρούς ενοχοποιού­νται για διάφορες βλάβες της υγείας, κυρίως σε παι­διά (υπερκινητικότητα, αλλεργίες, άσθμα, ερυθήματα) και σε ενηλίκους (αλλερ­γίες, κεφαλαλγίες, ιλίγγους, ταχυσφυγμία, ναυ­τία, έλκη εντέρου). Επίσης, μετά από δοκιμές σε πειραματό­ζωα έχει βρεθεί ότι ορισμένα προ­σθετικά συνδέονται με προβλή­ματα του γεννητικού συστήματος (υπογεννη­τικότητα, μείωση αριθμού και κινητικότητας σπερματοζωαρίων, βλάβες στο έμβρυο) και με καρκινογένεση.
Αφορμή όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου για την διεξαγωγή της έρευνας ήταν η ευρεία κατανάλωση αυτών των προϊόντων από τους φοιτητές της και δεύτερον η αλγεινή εντύπωση που της προκλήθηκε όταν στο σούπερ μάρκετ είδε ηλικιωμένους να αγοράζουν διάφορα τυποποιημένα είδη για να τα προσφέρουν ως «δώρο» στα εγγόνια τους.
Δεν θα ήταν προτιμότερο η γιαγιά να κάνει ένα σπιτικό κέικ ή βουτήματα με τις παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας αγνά και φρέσκα υλικά, ή να φτιάχνει τις μυρωδάτες χωριάτικες πίτες ανοίγοντας φύλλο, και γεμίζοντας το με τυρί ή χόρτα που τα έκοψε από τον κήπο χωρίς να έχουν ίχνος φυτοφάρμακου ή λιπάσματος;
Δεν θα ήταν επίσης προτιμότερο η γιαγιά να πηγαίνει στο διάλειμμα του σχολείου και να δίνει στο εγγόνι ζεστό τσουρέκι που μόλις έβγαλε από το φούρνο ή βουτήματα φτιαγμένα με αγνές παραδοσιακές σπιτικές συνταγές και όχι να κουβαλά πατατάκια, γαριδάκια και άλλα τυποποιημένα είδη;
Το θέμα της έρευνας ήταν να εντοπισθεί σε μια σειρά τυποποιημένων προϊόντων ο αριθμός των συντηρητικών και προσθετικών της κατηγορίας Ε και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις τους στην υγεία.
Η έρευνα περιέλαβε μπισκότα -κέικ, σοκολάτες, παγωτά, γαριδάκια(και άλλα σνακς),αναψυκτικά.
Την επίβλεψη είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου και συμμετείχαν οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής: Δημήτριος Γιώτης, Κατερίνα Κοφινά, Ζωή Λιάμπα, Βασιλική Μούκα και Ελένη Μπόμπορη.
Τα προσθετικά και τα συντηρητικά των τροφίμων είναι διάφορες χημικές (συνθετικές) ή και φυσικές (μη συνθετικές) ουσίες, οι οποίες προστίθενται στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα για να βοηθήσουν στην επί μακρότερο χρόνο συντήρηση των τροφίμων ή για να προσδώσουν καλύτερους χαρακτήρες στο τρόφιμο, όσον αφορά τη γεύση (βελτιωτικά γεύσης), την όψη (χρωστικές ουσίες), την υφή (ομοιογενοποιητές, σταθεροποιητές) και την οσμή (αρωματικές ουσίες).
Τα προσθετικά και τα συντηρητικά, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά στη συσκευασία των τροφίμων, έχουν ένα κωδικό αριθμό με το γράμμα Ε, που δηλώνει ότι οι ουσίες αυτές έχουν έγκριση χρήσης για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν περίπου 400 διαφορετικά είδη προσθετικών ουσιών και περισσότερες από 3.500 επιτρεπτές ουσίες, που χρησιμοποιούνται ως βελτιωτικά τροφίμων, που στην πλειονότητά τους δεν φέρουν κωδικό αριθμό Ε.
Από την πληθώρα αυτών των χημικών ουσιών, ένας πολύ μικρός συγκριτικά αριθμός χρησιμεύει για την καλύτερη και ασφαλέστερη από πλευράς Δημόσιας Υγείας συντήρηση των τροφίμων, δηλαδή βοηθάει στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης μικροοργανισμών.
Η πλειονότητα των προσθετικών βοηθάει ουσιαστικά στην καλύτερη εμφάνιση, γεύση, υφή και οσμή του τροφίμου στο οποίο προστίθεται, ώστε να είναι ευχερέστερη η πώληση και η κατανάλωσή του.
Τα τελευταία χρόνια η χρήση διαφόρων συντηρητικών και προσθετικών αποτελεί αντι­κείμενο μεγάλων συζητήσεων και διχογνωμιών όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες, αλλά κυρίως τις μακροπρόθεσμες, πιθα­νές συ­νέπειες στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα των μικρών παι­διών. Οπωσδήποτε κάποια συντηρητικά είναι απολύτως απα­ραίτητα για την αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων στα τρόφιμα και σί­γουρα ορισμένα προσθετικά είναι απολύτως ασφαλή και χρήσιμα (π.χ το ασκορβικό οξύ που χρησιμοποιεί­ται ως αντιοξειδωτικός παράγοντας και εί­ναι ταυτόσημο με τη βι­ταμίνη C).
Σήμερα, τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα κατέστησαν τα χημικά πρόσθετα σημαντικό μέρος της διατροφής. Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως δεν μπορούν να προφέρουν τα ονόματα των περισσοτέρων από αυτά τα χημικά, αλλά οπωσδήποτε θέλουν να γνωρίζουν ποια χημικά είναι ασφαλή, ποια είναι τα λιγότερο δοκιμασμένα και ποια είναι επικίνδυνα.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η προστασία του καταναλωτή επιβάλλει αυστηρά την απαγόρευση κάθε πρόσθετου που θεωρείται ή πραγματικά επάγει την καρκινογένεση, όταν καταναλώνεται από άνθρωπο ή ζώο. Δυστυχώς, η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να αποκρούσει και να ακυρώσει αυτό τον νόμο. Κι αυτό γιατί ενδιαφέρονται αποκλειστικά να επιτύχουν μεγάλο οικονομικό όφελος και την επικράτηση επί των υπολοίπων βιομηχανιών, με το μικρότερο χρηματικό κόστος (άρα χαμηλής ποιότητας πρώτες ύλες), αλλά όπως φαίνεται με υψηλό κόστος για την υγεία των καταναλωτών.
Μπισκότα, κέικ, κρουασάν, τούρτες 
Σε ότι αφορά τα μπισκότα και τα κέικ, το μεγαλύτερο μέρος στην ελληνική αγορά καλύπτεται από μεγάλη ποικιλία προϊόντων εγχώριων εταιρειών, χρησιμοποιούν όλες τις κατηγορίες των προσθετικών ουσιών Ε, σε διαφορετικά ποσοστά για κάθε είδος προϊόντος, χωρίς όμως μεγάλη συμμετοχή των θεωρούμενων ως επικίνδυνων Ε (π.χ. Ε 430,Ε 440α,Ε 503) και τα οποία πρέπει να αποφεύγονται. Αντίθετα οι ξένες εταιρείες χρησιμοποιούν κατά κόρον τα πιο επικίνδυνα Ε.
Το κιτρικό οξύ Ε 330 ,που από τα υπουργεία υγείας της Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, ΗΠΑ θεωρείται ως καθαρά καρκινογόνο (σύμφωνα με πολύ πρόσφατες μελέτες), περιέχεται σε ξένα προϊόντα, αλλά και ελληνικά.
Επομένως, συνετό θα ήταν να αποφεύγονται.
Επιπλέον τα κρουασάν, τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα.
Τα έτοιμα κέικ είναι κυρίως εισαγόμενα και έχουν Ε που συνδέονται με καρκινογένεση.
Ακόμη οι έτοιμες τούρτες και τα κέικ περιέχουν σημαντικό αριθμό Ε όπως Ε 150, Ε 407, Ε 420, Ε 132, Ε 160α εκ των οποίων τα τέσσερα πρώτα συνδέονται με καρκινογένεση.
Συμπερασματικά, υπάρχει μια πληθώρα παρενεργειών που κυμαίνονται από ναυτία μέχρι οξεία κρίση άσθματος, αναφυλακτικές αντιδράσεις, αιματολογικές διαταραχές, ενδομήτριο θάνατο που η έντασή τους μεγιστοποιείται στα παιδιά, τις εγκύους και τα ευαίσθητα άτομα. Άρα προτείνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης τέτοιων βιομηχανοποιημένων τροφίμων και κυρίως όσων επισημάνθηκαν.
Γαριδάκια, πατατάκια, σνακς,

Τα γαριδάκια και τα συναφή σνακς τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα μικρά παιδιά, κάθε άλλο παρά αθώα και ακίνδυνα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Κι αυτό γιατί περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό προσθετικών ουσιών Ε, ορισμένα από τα οποία θεωρούνται ως άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.
Μάλιστα τα γαριδάκια-πατατάκια (chips) με διάφορες γεύσεις περιέχουν διάφορες ουσίες Ε των οποίων η χρήση έχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες, όπως Ε 612, Ε 627, Ε 631, Ε 635. Οι ουσίες αυτές και ειδικότερα η Ε 612(ΜSG) που χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικές της γεύσης, μπορεί να προκαλέσουν από εξανθήματα μέχρι και σοβαρές βλάβες του νευρικού συστήματος.
Επίσης, οι χρωστικές ουσίες Ε 150α, Ε 150c, E 160b, και E 160c που περιέχονται σε ορισμένες συσκευασίες είναι υπεύθυνες για βλάβες που αφορούν ακόμα και το ανθρώπινο γονιδίωμα και καλό θα ήταν να περιοριζόταν η κατανάλωσή τους.
Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις γίνεται κατανοητό ότι περισσότερο επικίνδυνες είναι οι σύνθετες και όχι οι «φυσικές» γεύσεις αφού οι προσθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την προσθήκη γεύσης, είναι επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών.
Όμως και τα γαριδάκια-πατατάκια που έχουν «φυσικές» γεύσεις δε θα πρέπει να καταναλώνονται ασύδοτα, λόγω του γεγονότος ότι οι βιομηχανοποιημένες αυτές τροφές περιέχουν άλλες ουσίες Ε, κυρίως χρωστικές οι οποίες ενδεχομένως να ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία, κυρίως των μικρών παιδιών, μιας και αυτή η πολύ ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού είναι η πιο επιρρεπής στα διαφημιστικά τρυκ των μεγάλων εταιρειών που παράγουν και διακινούν τα προϊόντα αυτά.
παγωτά

Τα παγωτά σε γενικές γραμμές είναι προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούνται προσθετικά δύο κυρίως ομάδων: Των Γαλακτωματοποιητών-Σταθεροποιητών και των Χρωστικών ουσιών. Σε πιο μεμονωμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται διογκωτικές ύλες (όπου υπάρχει μπισκότο) και γλυκαντικές ύλες (κυρίως στα προϊόντα «διαίτης»). Η πλειονότητα των γαλακτωματοποιητών/σταθεροποιητών είναι σχετικά αβλαβείς ουσίες. Εξαίρεση αποτελεί η Ε 466, η οποία σχετίζεται με καρκινογενέσεις. Όσον αφορά τις χρωστικές, τις διογκωτικές και τις γλυκαντικές ύλες, εκφράζονται περισσότερες ανησυχίες και περιορισμοί για τη χρήση τους.
Όλες οι προσθετικές ουσίες χρησιμοποιούνται νόμιμα. Επιφυλάξεις εκφράζονται για τις καραγενάνες και στο κατά πόσο δε μεταπίπτουν σε υποβαθμισμένα καρκινογόνα παράγωγα στο σώμα.(Η σύνθεση των τελευταίων στο εργαστήριο έχει απαγορευθεί).
Τα περισσότερα παγωτά χαρακτηρίζονται από τις εταιρείες τους ως «Παγωτά ειδικού τύπου». Κάποια άλλα ως «Παγωτά γλυκίσματα». Στα τελευταία, καθώς και στα προϊόντα που δεν έχουν την χαρακτηριστική μορφή και υφή του παγωτού όπως και στα παγωτά διαίτης, έχουν βρεθεί τα πιο ύποπτα προσθετικά!
Αναψυκτικά, χυμοί

Σε αυτά περιέχονται προσθετικές ουσίες Ε, οι οποίες είναι δυνατόν για το ίδιο προϊόν να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα αναψυκτικό περιέχει σαν μέσο οξίνισης εκτός από το κιτρικό οξύ( Ε 330),και το μηλικό οξύ( Ε 296), το οποίο έχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες αφού έχει βρεθεί ότι προκαλεί βλάβες στην υγεία των μικρών παιδιών.
Διαφορές υπάρχουν και στα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι εταιρείες. Σε αναψυκτικά χρησιμοποιείται ως μέσο οξίνισης το φωσφορικό οξύ που είναι σχετικά ακίνδυνο, ενώ σε άλλα χρησιμοποιείται το κιτρικό οξύ (Ε 330), το οποίο σε πρόσφατες έρευνες βρέθηκε ότι σχετίζεται με καρκινογένεση και γι`αυτό έχει απαγορευθεί η κατανάλωση του από τα Υπουργεία Υγείας ορισμένων χωρών.(ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Αγγλία.)
Τα αναψυκτικά με διάφορες γεύσεις π.χ. μανταρίνι, καθώς επίσης και τα ισοτονικά ποτά, περιέχουν διάφορες ουσίες Ε όπως το Ε 412,Ε 544 που χρησιμοποιούνται ως σταθεροποιητές και Ε 150α, Ε 160α, που χρησιμοποιούνται ως χρωστικές, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί επιβλαβή για τη δημόσια υγεία. Έτσι τα ισοτονικά ποτά που «υπόσχονται» ότι δίνουν ευεξία στον οργανισμό είναι πολύ ύποπτα μιας και περιέχουν διεγερτικές ουσίες όπως ταυρίνη, καφεϊνη οι οποίες σχετίζονται με διαταραχές της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού.
Αναψυκτικά τύπου Light

Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα αναψυκτικά τύπου Light που χρησιμοποιούνται ως διαιτητικά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες όπως Ε 950, Ε 951, Ε 952 που έχουν συσχετισθεί με καρκινογενέσεις και γι` αυτό έχει απαγορευθεί η χρήση τους στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρεττανία.
Θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι στα αναψυκτικά χρησιμοποιούνται κυρίως δύο διαφορετικά συντηρητικά: Το σορβικό κάλιο και το βενζοϊκό νάτριο. Το πρώτο είναι σχετικά ακίνδυνο, ενώ το δεύτερο ευθύνεται για νευροτοξικές βλάβες και επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση των αναψυκτικών στα οποία περιέχεται.
Αυτό που προβλημάτισε τόσο με τα αναψυκτικά όσο και με τους χυμούς ήταν το ότι στις συσκευασίες δεν αναγράφονταν ονομαστικά οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν, ενώ οι γλυκαντικές ουσίες αναγράφονταν μόνο σε ορισμένα προϊόντα.
χυμοί

Τέλος το κεφάλαιο «χυμοί» είναι καλά “προστατευμένο” από τις ίδιες τις εταιρείες-παραγωγούς, μιας και η χρήση συντηρητικών έχει περιοριστεί στο ελάχιστο (σε ένα πολύ μικρό αριθμό χυμών) και όπως διακηρύσσουν οι εταιρείες αυτές, η νέα γενιά χυμών είναι απαλλαγμένη από συντηρητικά. Το «μόνο» αρνητικό στοιχείο που θα μπορούσε να τους προσάψει κανείς σχετικά με τις ουσίες Ε είναι η χρήση του κιτρικού οξέος (Ε 330) ως ρυθμιστή οξύτητας το οποίο, έχει συσχετισθεί με καρκινογενέσεις.
Σοκολάτες

Από την έρευνα για τα προσθετικά τροφίμων Ε τα οποία περιέχονται στις σοκολάτες, διαπιστώθηκε ότι όλες οι εταιρείες αποφεύγουν συστηματικά να αναφέρουν τα Ε που περιέχονται σε αυτές, χρησιμοποιώντας τους γενικούς και αόριστους όρους«χρώματα» και «αρώματα». Έτσι παρά τις δυσκολίες, με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν τα συμπεράσματα έχουν ως εξής:
Καταρχήν, οι περισσότερες σοκολάτες που περιέχουν κάποιο σιρόπι ή καραμέλα είναι περισσότερο επιβαρυμένες από τις αντίστοιχες απλές σοκολάτες.
Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα είναι αρκετά ασφαλή, τουλάχιστον όσον αφορά την πιθανότητα καρκινογένεσης ή άλλων σημαντικών βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων οργανικών βλαβών, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονται η υπερχοληστεριναιμία, ο διαβήτης η υπέρταση και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τα λιπαρά και τη ζάχαρη που περιέχονται σε αυτά.
Διαβάστε και τυπώστε την λίστα με τα προσθετικά Ε 
Συμπεράσματα
Συνοψίζοντας, αναφέρεται στην έκθεση, «προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικοί, τόσο ως προς την καταγραφή των συστατικών που περιέχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, όσο και ως προς τη διασταύρωση των στοιχείων που αφορούσαν τις παρενέργειες που προκαλούν τα διάφορα Ε.
Γι` αυτό και κατά την έρευνα συλλέξαμε πληροφορίες για τις ίδιες ουσίες Ε, από πληθώρα ιστοσελίδων, προσπαθώντας να αξιολογήσουμε τις τυχόν αποκλίσεις που αυτές παρουσίαζαν με σκοπό να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία στη μελέτη μας.
Με βάση τα στοιχεία που παραθέσαμε γύρω από τις προσθετικές ουσίες Ε, θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις.
Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση κατά τη σύγκριση των πληροφοριών, ήταν ότι στις περισσότερες βάσεις δεδομένων το κιτρικό οξύ( Ε 330 ) εθεωρείτο ως μια ουσία τελείως ακίνδυνη για τη δημόσια υγεία, η οποία εχρησιμοποιείτο αφειδώς από τις εταιρείες-παραγωγούς με την έγκριση του Παγκόσμιου Φορέα Υγείας. Όμως σε βάσεις δεδομένων οι οποίες είχαν ανανεωθεί προσφάτως, το κιτρικό οξύ παρουσιαζόταν ως μια ουσία που συσχετιζόταν άμεσα με καρκινογενέσεις.
Εμείς θεωρήσαμε σωστό να υιοθετήσουμε την πιο πρόσφατη κρίση σχετικά με το κιτρικό οξύ και επ` αυτού διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, αναμένοντας νεότερες έρευνες.
Επιπρόσθετα, στις συσκευασίες αναγράφεται μόνο η ποιοτική σύσταση των προϊόντων χωρίς να γίνεται ουσιαστική αναφορά σχετικά με την ποσοτική σύστασή τους. Έτσι δε θα ήταν σώφρον να «στιγματίσουμε» κάποιο προϊόν το οποίο θα περιείχε δύο βλαπτικές ουσίες Ε, συγκριτικά με κάποιο άλλο όμοιό του, το οποίο θα περιείχε μόνο τη μία από τις δύο, μιας και θα ήταν δυνατόν το δεύτερο να περιείχε την ουσία αυτή σε πολλαπλάσιες ποσότητες από το άλλο.
Ακόμη, το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν τυχόν βρεθούμε στη θέση να καταναλώσουμε τέτοια προϊόντα για λόγους ευχαρίστησης, αδιαφορίας για τις παρενέργειές τους ή για διάφορους άλλους λόγους, θα πρέπει τουλάχιστον να προτιμήσουμε τις λιγότερο επεξεργασμένες και «απλές» κατηγορίες των προϊόντων αυτών. π.χ. τα απλά μπισκότα από τα γεμιστά μπισκότα. Κι αυτό γιατί οι ουσίες Ε χρησιμοποιούνται σε αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή στο να δώσουν άλλη γεύση, άρωμα και υφή στις βιομηχανοποιημένες αυτές τροφές.
Ίσως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι προσθετικές ουσίες Ε χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύτατο φάσμα τροφίμων, που καταναλώνονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες κυρίως από τις μικρές ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες. Άλλωστε το γεγονός ότι εκτός από το ερύθημα, όλες οι άλλες παρενέργειες που προκαλούν δεν είναι βραχυπρόθεσμες αλλά μακροπρόθεσμες και σε συνδυασμό με τη μη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις βλαπτικές επιδράσεις τους, καθιστούν τα προϊόντα αυτά ασφαλή για τη δημόσια υγεία, στη συνείδηση των μικρών παιδιών αλλά και των γονέων τους. Γι` αυτό πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς υγείας, τόσο οι κρατικοί όσο και οι ιδιωτικοί αλλά και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) θα πρέπει αφενός μεν να ενημερώσουν τον καταναλωτή για το τι πραγματικά «τρώει» ,αφετέρου δε να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, πολιτική και όχι μόνο, πίεση στις εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα αυτά, να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση τέτοιων επικίνδυνων προσθετικών ουσιών.
kostasedessa.blogspot.gr

No comments:

Post a Comment