Στην
Ισπανία ισχύει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα ένας πολύ σκληρός
νόμος για τον τραπεζικό δανεισμό και, πιο συγκεκριμένα, για τα
στεγαστικά δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να ισχύουν έως ότου αποπληρωθούν
μέχρι το τελευταίο ευρώ.
Ακόμη και αν αυτός που πήρε το δάνειο πεθάνει, το χρέος δεν ακυρώνεται!
Με την Ισπανία λοιπόν να μπαίνει σε μία ακόμη χρονιά ύφεσης, εντείνονται οι εκκλήσεις για χαλάρωση αυτού του σκληρού νόμου, ωστόσο οι πολύπαθες ισπανικές τράπεζες ανησυχούν ότι θα χάσουν κι άλλα χρήματα.
Οι ιστορίες όμως πίσω από τους ανθρώπους που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους είναι συγκλονιστικές.
Για παράδειγμα, ο Francisco Lema είναι ένας άνεργος 36χρονος οικοδόμος που στις 8 Φεβρουαρίου πήγε την 8χρονη κόρη του στο σχολείο και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι που η οικογένεια νοικιάζει στον τέταρτο όροφο μίας πολυκατοικίας στην Ανδαλουσία.
Το σπίτι που ο ίδιος έχτισε για την οικογένεια κατασχέθηκε αφήνοντας ένα χρέος 22.000 ευρώ από το δάνειο που είχε πάρει για την αγορά υλικών κατασκευής, όπως αποκαλύπτει στο Reuters μία οικογενειακή φίλη.
Η γυναίκα του είχε βγει και όταν επέστρεψε είδε το σώμα του καλυμμένο με ένα λευκό σεντόνι στο πεζοδρόμιο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, όλα δείχνουν αυτοκτονία, άλλωστε μία γειτόνισσα είδε τον άτυχο άντρα να πέφτει από το μπαλκόνι. Οι εκπρόσωποι των δύο τραπεζών, στις οποίες χρωστούσε το δάνειο δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.
Η κυβέρνηση Ραχόι από την πλευρά της έχει ανακοινώσει δράσεις για να ελαφρύνει το βάρος. Τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκε ότι αναβάλλονται για δύο χρόνια οι πλειστηριασμοί για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή για όσους έχουν ανήλικα παιδιά υπό την προστασία του, όσους είναι ανάπηροι, αλλά και
για τους μακροχρόνια ανέργους.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και άλλες διευκολύνσεις, συμπεριλαμβανόμενης και μερικής διαγραφής χρέους αν ο δανειστής αποπληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό του χρέους μέσα σε πέντε χρόνια.
Όμως οι δικηγόροι, οι ακτιβιστές, η αντιπολίτευση ζητούν περισσότερα. Την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους 50 πόλεων για να διαδηλώσουν κατά των εξώσεων. «Ο νόμος δεν λαμβάνει υπ' όψιν του την κοινωνική διάσταση», αναφέρουν δικαστές.
Αντίθετες όμως με αλλαγή του νόμου είναι οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες αφού μοίρασαν αφειδώς δάνεια, τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με κολοσσιαίες απώλειες λόγω επισφαλειών και έχουν ήδη λάβει 40 δισ. ευρώ για τη διάσωσή τους.
Μάλιστα σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου το χρέος σβήνεται όταν η τράπεζα πάρει το σπίτι, στην Ισπανία όταν γίνεται έξωση του δανειολήπτη που δεν μπορεί να πληρώσει, το χρέος παραμένει.
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Με τις τιμές των σπιτιών να έχουν υποχωρήσει κατά 30%, το 80% των Ισπανών είναι ιδιοκτήτες, ενώ το συνολικό νούμερο των στεγαστικών δανείων αγγίζει τα 600 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας.
Μέχρι στιγμής από το 2008 που έσκασε η φούσκα των ακινήτων, σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει...
troktiko.eu
No comments:
Post a Comment