Wednesday, August 22, 2012

Γερμανία: Ο στρατός στις πόλεις! Του Γ. Δελαστίκ

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ.

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Συγκλονιστική είναι η είδηση, αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη εκτός Γερµανίας: την Παρασκευή δημοσιεύτηκε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας αυτής, η οποία επιτρέπει σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» την ένοπλη επέµβαση των ένοπλων...
δυνάµεων της Γερµανίας «µε ειδικά στρατιωτικά µέσα πολέµου»!!! Με άλλα λόγια τανκς, πύραυλοι, πυροβόλα, ακόµη και πολεµικά αεροπλάνα µπορούν να χρησιµοποιηθούν στο εσωτερικό της χώρας εναντίον «εσωτερικών εχθρών» απροσδιόριστης φύσης! Βάσει της δικαστικής απόφασης ο κατά περίπτωση προσδιορισµός των «εχθρών» Γερµανών εναντίον των οποίων θα χρησιµοποιηθεί η γερµανική πολεµική µηχανή εναπόκειται στην κυβέρνηση που θα υπάρχει στο Βερολίνο εκείνη τη στιγµή.

Η κυβέρνηση και όχι το κοινοβούλιο θα παίρνει την απόφαση να αναπτύξει την Μπούντεσβερ (έτσι ονομάζεται σήμερα ο γερμανικός στρατός, που έχει αλλάξει το μισητό χιτλερικό όνομα της Βέρμαχτ) σε πόλεις και περιοχές της Γερμανίας εναντίον του «εσωτερικού εχθρού» που σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει αν θα είναι τρομοκράτες ή απεργοί οι οποίοι καταλαμβάνουν επιχειρήσεις ή δημόσια κτίρια.

Μόλις το 2006 το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί αρνητικά και είχε διατηρήσει την απαγόρευση επέμβασης στο εσωτερικό της χώρας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με «ειδικά στρατιωτικά όπλα πολέμου».

Τώρα η ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανέτρεψε τη απόφαση εκείνη. Πρόκειται για απόφαση ιστορικής σημασίας, η οποία προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις και μέσα στην ίδια τη Γερμανία, δεδομένου του φρικτού παρελθόντος της χώρας αυτής.

Σφοδρότατη ήταν π.χ. η κριτική της εφημερίδας «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», η οποία έγραψε μεταξύ άλλων: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με το γράμμα του Συντάγματος, όχι μόνο παίρνει θέση εναντίον του ιστορικού συντάκτη του Συντάγματος, αλλά και υπερβαίνει δραματικά τις αρμοδιότητές του. Η απόφασή του δεν είναι ερμηνεία του Θεμελιώδους Νόμου, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να κάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά μόνο η Ομοσπονδιακή Βουλή».

«Για μια ακόμη φορά οι δικαστές ανυψώνονται σε συγγραφείς του Συντάγματος. Αυτό οφείλουμε να το επικρίνουμε» έγραψε και η «Στούτγκαρτερ Τσάιτουνγκ».

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για εσωτερικά θέματα Μίκαελ Χάρτμαν δήλωσε ότι η άποψη του κόμματός του είναι πως ο γερμανικός στρατός πρέπει να παρεμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας μόνο άοπλος και μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή σοβαρών ατυχημάτων. Για «αλλαγή του Συντάγματος από την πίσω πόρτα» έκανε λόγο το κόμμα της Αριστεράς.

Τη γραπτή διαφωνία του με την απόφαση δημοσιοποίησε δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Ράινχαρτ Γκάγερ. Η απόφαση χρησιμοποιεί «πλήρως ασαφής, νομικά ελάχιστα ελέγξιμες αποτελεσματικά κατηγορίες, οι οποίες στην καθημερινή χρήση τους αφήνουν πολλά περιθώρια για υποκειμενικές εκτιμήσεις, προσωπικές προτιμήσεις αξιολόγησης και αβέβαιες, αν όχι και εσπευσμένες προγνώσεις» αναφέρει στην αιτιολόγηση της ψήφου του ο δικαστής Γκάγερ. «Για ένα μετά βίας μετρήσιμο όφελος», προσθέτει, «εγκαταλείφθηκαν θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές».

Αντιθέτως, πολιτικοί εκπρόσωποι του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας είτε δήλωσαν ενθουσιασμένοι ή ικανοποιημένοι με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είτε την επέκριναν από… δεξιότερες(!) θέσεις. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει π.χ. ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών Γκίντερ Κρινγκς, ο οποίος διαφώνησε ριζικά με το σκέλος της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορίζει ότι την απόφαση για την επέμβαση του στρατού πρέπει να την π αίρνει το υπουργικό συμβούλιο.

«Αυτή η ρύθμιση είναι τρελή!» δήλωσε στο περιοδικό «Σπίγκελ» και απαίτησε να γίνει αλλαγή του Συντάγματος ώστε την απόφαση να την παίρνει μόνος του… ο γενικός επιθεωρητής των ενόπλων δυνάμεων ή ο υπουργός Άμυνας – ούτε καν ο καγκελάριος!!! Είναι προφανές ότι το πνεύμα του μιλιταρισμού, που δύο φορές στον 20ο αιώνα κατέστρεψε την Ευρώπη, αναβιώνει σε ορισμένους κύκλους.

*Δημοσιεύθηκε στο «Έθνος» την Τρίτη 21 Αυγούστου 2012.
ramnousia

No comments:

Post a Comment