σχεδιασμός αυτός κινείται, αφενός, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, με αιχμή το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, και, αφετέρου, στην προσπάθεια για την κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας μέσα από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου η προσήλωση στο δόγμα πρώτα η ανακοίνωση των μέτρων και μετά η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, με βασική στόχευση τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για να μην εκτεθεί η χώρα στον
κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ. «Δεν πρέπει να χαρίσουμε τις θυσίες του λαού στις ορέξεις όσων απεργάζονται σενάρια εξόδου από το ευρώ ή καραδοκούν στη γωνία να βρουν την Ελλάδα ανοιχτή σε υποχρεώσεις για να θέσουν το ζήτημα» επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας ως καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης τις συναντήσεις που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου, με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 24 Αυγούστου και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι στις 25 του μηνός.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η χώρα να μην εξαιρεθεί από τη συνολική λύση που αναγκαστικά θα υπάρξει το επόμενο διάστημα για την ευρωζώνη εξαιτίας των αλυσιδωτών παρενεργειών που παράγει η κρίση χρέους, κυρίως στις χώρες του Νότου. Το στοίχημα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου δεν εξαρτάται μόνο από διπλωματικές επαφές του πρωθυπουργού σε επίπεδο κορυφής, αλλά κρίνεται και από το μέτωπο των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και του εξορθολογισμού των δαπανών του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς όλους τους υπουργούς, οι οποίοι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν παραδώσει στον πρωθυπουργό θεαματικά αποτελέσματα στους τομείς ευθύνης τους.
Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων κάθε υπουργού ξεχωριστά αναμένεται να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του υπουργείου συμβουλίου υπό τον Αντώνη Σαμαρά στο τέλος του μήνα. Δεν αποκλείεται οι επιδόσεις των υπουργών στη διαδικασία περιορισμού των δαπανών και της βελτίωσης της δημοσιονομικής ευταξίας να αποτελέσουν και κριτήριο παραμονής τους στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς περιθώρια για «προσωπικούς υπολογισμούς» ή για αποφυγή του πολιτικού κόστους δεν υπάρχουν. Ηδη ζήτημα του ανασχηματισμού έχουν ανοίξει και στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., που θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να «ενισχυθεί» με μάχιμους πολιτικούς.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
No comments:
Post a Comment