Monday, September 24, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΕΠΑΜ

Αθήνα, 23-09-2012
Όχι στις συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών για τις ΕΟΖ - Δημόσια αντιπαράθεση επιχειρημάτων και στοιχείων, αντιπροτείνει ο Γ.Γ. του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης.
 Αύριο συγκέντρωση – αντίστασης,  στην παλαιά Βουλή, για τη σχεδιαζόμενη  πρώτη ΕΟΖ στην Ελλάδα.
Με πρόσκληση για δημόσια ανοιχτή συζήτηση, ενώπιον των πολιτών και άλλων ενδιαφερομένων, για το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), απάντησε ο Γ.Γ του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ), κ. Δημήτρης Καζάκης, στην πρόσκληση του Ελληνο- Βρετανικού Επιμελητηρίου, να συμμετάσχει εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ, στο κλειστό Συμπόσιο που γίνεται αύριο, Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, στις 5 μ.μ,  στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένο κοινό το "μοντέλο ανάπτυξης" της ΕΟΖ - Θράκης.
Την αντίδραση του Ελληνο - Βρετανικού Επιμελητηρίου, προκάλεσε η πρόσκληση του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, στον ελληνικό λαό για συγκέντρωση αντίστασης την ίδια ημέρα στις 4 το απόγευμα στην Παλαιά Βουλή, όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθεί διεξοδικά γιατί τα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΚΤ, και του ΔΝΤ, για δημιουργία ΕΟΖ, αποτελούν στην πραγματικότητα σχέδια διαμελισμού του ενιαίου Ελληνικού εθνοχώρου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δ. Καζάκης, απαντώντας σε σχετική επιστολή του Ελληνο - Βρετανικού Επιμελητηρίου, μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει ότι: "Το ΕΠΑΜ δεν είναι γενικά εναντίον των ξένων επενδύσεων. Απλά αντιμάχεται, όπως όλες οι δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις στην ιστορία αυτής της χώρας, την επίσημη θεωρία της «ψωροκώσταινας».
Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι «η διαμαρτυρία στην οποία καλεί το ΕΠΑΜ αφορά στην ριζική του αντίθεση με την φιλοσοφία και την πρακτική των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (Ε0Ζ).» Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων δεν πρόκειται για μια ακόμη μέθοδο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, αλλά για μια εκβιαστική πρακτική εκ μέρους των πιο κερδοσκοπικών κυκλωμάτων της διεθνούς κεφαλαιαγοράς προκειμένου να εξαναγκάσουν κράτη σε ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις και παραβιάσεις των κανόνων που πρέπει να διέπουν την οικονομική ζωή κάθε πολιτισμένης χώρας.Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι 120 χώρες υποδοχής ΕΟΖ παγκόσμια είναι οικονομίες που έχουν υποστεί απανωτές χρεοκοπίες και θεραπείες από το ΔΝΤ.
ΕΟΖ: Ασυλία έναντι των νόμων καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων
Οι ΕΟΖ παγκόσμια αποτελούν οργανικό κρίκο του τεράστιου διεθνούς κυκλώματος παραοικονομίας, με «ειδική μεταχείριση» έναντι των νόμων της χώρας υποδοχής, που στην πράξη αυτό σημαίνει ασυλία, όπως και ειδικό διοικητικό καθεστώς για να ελέγχουν απόλυτα την περιοχή που εκχωρείται. 
Η απαλλαγή από την φορολογία, ή τουλάχιστον από ένα μεγάλο μέρος της, όπως και από πιθανούς δασμούς, ακόμη και το ΦΠΑ, είναι φυσικό επακόλουθο της λογικής των εκχωρήσεων.
Επίσης πουθενά στον κόσμο οι ΕΟΖ δεν αύξησαν συνολικά την απασχόληση στην οικονομία που τις υιοθέτησε. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησαν, όπου δημιούργησαν, ήταν για φτηνή προσωρινή απασχόληση αμφίβολης αξίας και χρησιμότητας. Ενώ το εργατικό δυναμικό που χρησιμοποιούν είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία από μετανάστες, είτε εγχώριους, είτε από το εξωτερικό.
Το σύνηθες στις ΕΟΖ δεν είναι η απευθείας πρόσληψη του εργαζόμενου από τον εργοδότη, αλλά η ενοικίαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από εταιρίες, ή εργολάβους εργασίας.
«Προσωπικά δεν γνωρίζω ΕΟΖ που να μην χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα, το οποίο στα εμιράτα της Αραβικής χερσονήσου, αλλά και στην Αφρική, έχει πάρει την μορφή του ατζέντη που στρατολογεί μετανάστες από ισλαμικές κυρίως χώρες, ή εξαθλιωμένους πρόσφυγες από τα στρατόπεδα του ΟΗΕ και αλλού για να πάνε να δουλέψουν σε συνθήκες αληθινής δουλείας στις ΕΟΖ. Δυστυχώς, το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων έχει ήδη εισαχθεί στο εργασιακό καθεστώς της Ελλάδας και χρησιμοποιείται κατά κόρο και από το ελληνικό δημόσιο με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, που συχνά είναι μετανάστες », επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Καζάκης , και καταλήγει ότι :
"...δεν θα λέγαμε όχι σε μια δημόσια ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα που θέσατε και θέσαμε, ώστε να ακουστούν ισότιμα τα επιχειρήματα και οι λογικές όλων των πλευρών. Μια τίμια συζήτηση σαν κι αυτή που προτείνουμε μπροστά σε ανοιχτό ακροατήριο, θα βοηθούσε εξαιρετικά τον ελληνικό λαό να καταλάβει τι διακυβεύεται σήμερα, αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον μονόδρομο της απόλυτης καταστροφής."
Από το Γραφείο Τύπου
Γεωργία Μπάστα

No comments:

Post a Comment