Monday, September 24, 2012

Ενοχλεί η κινητοποίηση του ΕΠΑΜ για τις ΕΟΖ (English Version)

Μόλις έμαθαν από το διαδίκτυο πως ερχόμαστε, σφίξανε οι ..ρόλοι! Ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού «εμπορικού επιμελλητηρίου» έστειλε την παρακάτω πρόσκληση στο ΕΠΑΜ και τον Δ. Καζάκη.

Και ο Δ. Καζάκης, απάντησε. Αφήνουμε τις επιστολές να μιλήσουν από μόνες τους! Απολαύστε.
Πρώτα η επιστολή «πρόσκλησης»















































Και εδώ η απάντηση , επιστολή του Δ. Καζάκη.


Προς
British Hellenic Chamber of Commerce
Λεωφόρος Βασ. Σοφίας 25,
106 74 Αθήνα
Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2012-09-22

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την εκδήλωση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
κ. Οικονομόπουλε,
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκλησή σας και επί τη ευκαιρία να σας διευκρινίσουμε ορισμένα θεμελιώδη – κατά την γνώμη μας – ζητήματα.
Η διαμαρτυρία στην οποία καλεί το ΕΠΑΜ αφορά στην ριζική του αντίθεση με την φιλοσοφία και την πρακτική των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (Ε0Ζ). Όποιος έχει μελετήσει την διεθνή εμπειρία των ΕΟΖ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη μέθοδο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Έστω κι αν αυτό χρησιμοποιείται ως βολική δικαιολογία.
Αντίθετα πρόκειται για μια εκβιαστική πρακτική εκ μέρους των πιο κερδοσκοπικών κυκλωμάτων της διεθνούς κεφαλαιαγοράς προκειμένου να εξαναγκάσουν κράτη σε ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις και παραβιάσεις των κανόνων που πρέπει να διέπουν την οικονομική ζωή κάθε πολιτισμένης χώρας. Τα κυκλώματα αυτά εκμεταλλεύονται την τεχνητή έλλειψη κεφαλαίων μιας χώρας, το άκρως διεφθαρμένο πολιτικό της σύστημα που είναι έτοιμο για κάθε συμφωνία με το αζημίωτο, τη μαζική
ανεργία και ανέχεια που σε κάθε περίπτωση οφείλεται σε μια επιβεβλημένη «εξωστρέφεια» προς όφελος όσων κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές. Έτσι προκύπτει η πρόταση περί ΕΟΖ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι 120 χώρες υποδοχής ΕΟΖ παγκόσμια είναι οικονομίες που έχουν υποστεί απανωτές χρεοκοπίες και θεραπείες από το ΔΝΤ, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα με πολιτικές «εσωτερικής υποτίμησης» καταστρέφοντας κάθε ίχνος εσωτερικής συνοχής και κοινωνικής προοπτικής, ενώ η εξάρτησή τους από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές τους έχει στερήσει τις δυνατότητες αυτοτελούς παραγωγικής ανάπτυξης προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού τους. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι οι περισσότερες απ’ αυτές, αν όχι όλες, υποφέρουν από καθεστώτα ασύδοτης πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς.
Αυτό ακριβώς είναι το απαραίτητο υπόβαθρο προκειμένου να υπάρξουν οι ΕΟΖ.
Άλλωστε, ποιος επενδυτής θα χρειαζόταν ειδικό καθεστώς εκχώρησης με όρους νομικής και διοικητικής εξαίρεσης από τα ισχύοντα σε πανεθνικό επίπεδο, όπως προβλέπει μια ΕΟΖ; Τέσσερεις κυρίως κατηγορίες επενδυτών, ή κάποιος συνδυασμός τους:
Πρώτο: Εκείνος ο επενδυτής που προσβλέπει σε μια γρήγορη «αρπαχτή», όπως κοινώς λέγεται, με όρους χρηματιστικής αγυρτείας λεηλατώντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μιας περιοχής
Δεύτερο: Εκείνος που επιδιώκει επενδύσεις υψηλής μόχλευσης με όρους σοβαρών περιβαλλοντολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Όπως π.χ. είναι οι δραστηριότητες ταφής, «αξιοποίησης», ή μεταποίησης πυρηνικών, τοξικών και άλλων μολυσματικών αποβλήτων, που καμιά σοβαρή και πολιτισμένη χώρα δεν θα επέτρεπε στο έδαφός της.
Τρίτο: Εκείνος που θέλει να επωφεληθεί από ένα προνομιακό εργασιακό καθεστώς με όρους αποικιοκρατικής δουλοπαροικίας. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ΕΟΖ παγκόσμια χωρίς καμιά, μα καμιά εξαίρεση.
Τέταρτο: Εκείνος που αναζητά νόμιμη επενδυτική «βιτρίνα» για εκτεταμένες επιχειρήσεις λαθρεμπορίου και μαύρου χρήματος. Οι ΕΟΖ παγκόσμια αποτελούν οργανικό κρίκο του τεράστιου διεθνούς κυκλώματος παραοικονομίας. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση ΕΟΖ που δίπλα στη «νόμιμη» επένδυση να μην ανθεί ένας κυκεώνας παραοικονομίας που τροφοδοτείται συχνά από τους ίδιους επενδυτές.
Την ιστορία των ΕΟΖ από το 1980, που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην παράκτια Κίνα, έως σήμερα την έχουν γράψει επενδύσεις των τεσσάρων κατηγοριών που αναφέραμε. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι επενδυτές των ΕΟΖ ζητούν «ειδική μεταχείριση» έναντι των νόμων της χώρας υποδοχής, που στην πράξη αυτό σημαίνει ασυλία, όπως και ειδικό διοικητικό καθεστώς για να ελέγχουν απόλυτα την περιοχή που εκχωρείται. Η απαλλαγή από την φορολογία, ή τουλάχιστον από ένα μεγάλο μέρος της, όπως και από πιθανούς δασμούς, ακόμη και το ΦΠΑ, είναι φυσικό επακόλουθο της λογικής των εκχωρήσεων.
Αν λοιπόν το κράτος που εκχωρεί τις ΕΟΖ δεν έχει να επωφεληθεί ούτε καν από φόρους, τότε γιατί να τις υιοθετήσει; Όσοι τις υποστηρίζουν μιλούν για νέες θέσεις εργασίας. Πουθενά στον κόσμο οι ΕΟΖ δεν αύξησαν συνολικά την απασχόληση στην οικονομία που τις υιοθέτησε. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησαν, όπου δημιούργησαν, ήταν για φτηνή προσωρινή απασχόληση αμφίβολης αξίας και χρησιμότητας. Ενώ το εργατικό δυναμικό που χρησιμοποιούν είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία από μετανάστες, είτε εγχώριους, είτε από το εξωτερικό.
Το σύνηθες στις ΕΟΖ δεν είναι η απευθείας πρόσληψη του εργαζόμενου από τον εργοδότη, αλλά η ενοικίαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από εταιρίες, ή εργολάβους εργασίας. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι μπορούν να αμειφθούν κατά το δοκούν και να απολυθούν ανά πάσα στιγμή χωρίς καμιά υποχρέωση του εργοδότη. Στις περισσότερες ΕΟΖ και μάλιστα ειδικά εκείνες που κυριαρχούν μεγάλα επενδυτικά έργα υποδομών, ή βιομηχανίας, ο χρόνος απασχόλησης ανά εργαζόμενο δεν ξεπερνά το ένα έτος.
Προσωπικά δεν γνωρίζω ΕΟΖ που να μην χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα, το οποίο στα εμιράτα της Αραβικής χερσονήσου, αλλά και στην Αφρική, έχει πάρει την μορφή του ατζέντη που στρατολογεί μετανάστες από ισλαμικές κυρίως χώρες, ή εξαθλιωμένους πρόσφυγες από τα στρατόπεδα του ΟΗΕ και αλλού για να πάνε να δουλέψουν σε συνθήκες αληθινής δουλείας στις ΕΟΖ. Δυστυχώς, το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων έχει ήδη εισαχθεί στο εργασιακό καθεστώς της Ελλάδας και χρησιμοποιείται κατά κόρο και από το ελληνικό δημόσιο με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, που συχνά είναι μετανάστες. Δεν έχουμε παρά να φανταστούμε μόνο το τι θα γίνει στις ΕΟΖ.
Για όλους αυτούς του λόγους έχουμε χαρακτηρίσει τις ΕΟΖ ως επάνοδο στην εποχή της αποικιοκρατίας και του καθεστώτος των διομολογήσεων με νέα μορφή. Η Ελλάδα, όπως συνέβη και με όλες τις χώρες που υιοθέτησαν ΕΟΖ, δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτε, ενώ θα υποβαθμιστεί και επίσημα στην κατηγορία των οικονομιών του «τρίτου κόσμου» με όλες τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες.
Ο μόνος που έχει να κερδίσει είναι ένα μικρό κύκλωμα οικονομικών παραγόντων που δεν ξέρει τίποτε, ούτε ενδιαφέρεται για αληθινά παραγωγικές επενδύσεις γιατί ασκείται στην χρηματιστική αγυρτεία και απάτη, στο εύκολο και χωρίς ρίσκα κέρδος εντός και εκτός Ελλάδας. Μαζί τους και πλήρως ταυτισμένο μ’ αυτούς είναι και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό που έχει αποδείξει επί δεκαετίες πόσο συνυφασμένο είναι με την διαφθορά. Γι’ αυτό και με τόση ευκολία παρέχει επίσημη πολιτική κάλυψη, χωρίς καν οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση, στους πλασιέ των ΕΟΖ.

κ. Οικονομόπουλε,
Το ΕΠΑΜ δεν είναι γενικά εναντίον των ξένων επενδύσεων. Απλά αντιμάχεται, όπως όλες οι δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις στην ιστορία αυτής της χώρας, την επίσημη θεωρία της «ψωροκώσταινας». Την θεωρία, δηλαδή, που ισχυρίζεται ότι χωρίς ξένες επενδύσεις, χωρίς ξένη στήριξη και γενικά χωρίς υποτέλεια σε ξένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της Ελλάδας και ευημερία του ελληνικού λαού. Με βάση αυτή την θεωρία κυριάρχησε στην χώρα ένα δόγμα που εξαρτούσε πάντα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την προσέλκυση ξένου κεφαλαίου.
Οι κυβερνήσεις της χώρας, χωρίς καμιά εξαίρεση, επένδυσαν σ’ αυτό δόγμα και δοκίμασαν τα πάντα για να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια. Προκλητικά προνόμια, δωρεάν εκχωρήσεις εδάφους και υπεδάφους, αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεις, φορολογική ασυλία, ελευθερία εξαγωγής κερδών, δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, όλων των ειδών τις επιδοτήσεις, κοκ. Ολόκληρη η οικονομική ιστορία της Ελλάδας είναι διάσπαρτη από ρυθμίσεις ειδικής προνομιακής μεταχείρισης του ξένου κεφαλαίου, που μόνο καθεστώτα επίσημης αποικιοκρατίας ενίοτε ξεπερνούσαν. Πάντα βέβαια με την επίσημη δικαιολογία ότι έτσι θα έρθουν ξένες επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Πέτυχαν τον στόχο τους; Ναι, πέτυχαν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια και μάλιστα τεράστιου όγκου. Είναι μύθος ότι δεν έρχονται ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα. Αν δει κανείς την Καθαρή Επενδυτική Θέση της Ελλάδας θα διαπιστώσει ότι το 2009, η καθαρή εισροή ξένων κεφαλαίων ξεπέρασε το 96% το ΑΕΠ της χώρας. Που πήγαν τόσα ξένα κεφάλαια; Εκεί που μπορούσαν να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος. Στην κερδοσκοπία με κρατικά και ιδιωτικά δάνεια, με πακέτα μετοχών και χρηματιστικά προϊόντα. Δεν υπήρξε καμιά σοβαρή παραγωγική επένδυση που να δίνει αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία.
Η ιστορία της Ελλάδας και η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όσο πιο προνομιακό είναι το καθεστώς προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, τόσο πιο κερδοσκοπικά, ασύδοτα και καταστροφικά είναι τα κεφάλαια που προσελκύονται. Ενώ η χώρα που τα υποδέχεται μετατρέπεται σε μια οικονομία ευκαιρίας, φτηνής εργασίας και ακόμη πιο φτηνής πολιτικής προς εξαγορά από ισχυρά συμφέροντα. Δείτε τις χώρες που στηρίζονται σε τέτοια καθεστώτα και θα διαπιστώσει οποιοσδήποτε ότι πίσω από μια φανταχτερή βιτρίνα, η οικονομία τους και η κοινωνία τους είναι ένας ερημότοπος.
Το δόγμα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων με ειδικά προνόμια και καθεστώτα οδήγησε την Ελλάδα να κατέχει ρεκόρ επίσημων χρεοκοπιών στην ιστορία της. Τέσσερις τον αριθμό, ενώ αυτή που βιώνουμε σήμερα είναι η πέμπτη και αποτελεί πολιτικά και οικονομικά την χειρότερη απ’ όλες κυρίως λόγω ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δόγμα αυτό οδήγησε την Ελλάδα σε κάθε λογής πολιτικές περιπέτειες, εκτροπές και πραξικοπήματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρωτίστως ξένα οικονομικά συμφέροντα.
Αν θέλει κανείς να αξιοποιήσει αληθινά ξένες επενδύσεις για την ανάπτυξή του πρέπει πρώτα να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας του. Κι αυτό γιατί οι ξένες επενδύσεις δεν μπορούν να αποτελούν την ατμομηχανή μιας οικονομίας, εκτός κι αν θέλουμε να είμαστε έρμαια των ιδιοτροπιών και των συγκυριών της διεθνούς αγοράς. Ούτε μπορεί μια οικονομία να προσαρμόζεται στις ορέξεις των επενδυτών. Πρέπει να ξέρει που θέλει να φτάσει κινητοποιώντας όλο το δυναμικό που διαθέτει και αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές της. Αφεαυτού της, με τις δικές της δυνάμεις και όχι προσφέροντας γη, αέρα, ύδωρ και κατοίκους σε αλλότρια συμφέροντα. Και πρέπει να το κάνει αυτό με βασικό κριτήριο την κατάκτηση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, την άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων του πληθυσμού, αλλά και την διαρκώς διευρυνόμενη παραγωγική βάση μιας και η είναι η μόνη που εξασφαλίζει προοπτικές για μια οικονομία.
Ξένες επενδύσεις μακράς πνοής, ενταγμένες οργανικά στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, με θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για ολόκληρη την οικονομία με όρους σταθερής απασχόλησης, αυξανόμενου εισοδήματος, προστιθέμενης αξίας, παραγωγικότητας και τεχνολογίας, είναι απόλυτα θεμιτές και συμβατές με την ανάπτυξη της Ελλάδας. Πράγμα βέβαια που απαιτεί ένα διαφορετικό κράτος, απελευθερωμένο από τα δεσμά της πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς, αναγεννημένο στο γόνιμο έδαφος της αληθινής δημοκρατίας, που προϋποθέτει κυριαρχία του λαού και εθνική ανεξαρτησία.
Έχει τίποτε απ’ όλα αυτά σχέση με τις ΕΟΖ; Όχι βέβαια. Οι ΕΟΖ σήμερα έχουν τεθεί στην ημερήσια διάταξη ως παραπροϊόν της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και του καθεστώτος κατοχής που βιώνει η χώρα από την τρόικα και την ευρωζώνη με προεξέχουσα δύναμη την Γερμανία. Όσοι τις επιδιώκουν σήμερα δεν θέλουν την ανάπτυξη της χώρας, αλλά την δήμευσή της και τον εθνικό ακρωτηριασμό της. Ιδίως όταν πρόκειται για περιοχές ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, όπως είναι η Θράκη, όπου ήδη εμπλέκονται σκοτεινές γεωπολιτικές επιδιώξεις.
Αυτός είναι κι ο λόγος, κ. Οικονομόπουλε, που θα αρνηθούμε την ευγενική σας πρόσκληση να παραβρεθούμε στην συνάντηση/συζήτηση που συνδιοργανώνει ο φορέας σας στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Πρώτο, γιατί δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας περίεργα «φόρουμ», ιδιωτικές εταιρείες και παράγοντες. Δεν βλέπουμε τι χρησιμότητα θα είχε να απευθυνθούμε σε δεδηλωμένους πλασιέ των ΕΟΖ που δουλεύουν, καθώς φαίνεται, υπέρ σκοτεινών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων τα οποία απ’ ότι φαίνεται ορέγονται κατά προτεραιότητα την Θράκη και την Σαμοθράκη.
Δεύτερο, γιατί δεν αναγνωρίζουμε τον φερόμενο ως υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης που θα παραβρεθεί στην εκδήλωσή σας για να εισηγηθεί υπέρ των ΕΟΖ. Ο κύριος αυτός, που σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος του κόσμου θα είχε αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη για τις επιδόσεις του στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ανήκει σε μια τυπική κυβέρνηση δωσίλογων ανάλογη με εκείνες της παλιάς ναζιστικής κατοχής. Ακόμη και η επτάχρονη χούντα έπαιρνε περισσότερο υπόψη της τη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες του κόσμου, απ’ ότι οι σημερινοί κυβερνώντες που αναγνωρίζουν μόνο το ότι έχουν δώσει λόγο – εξού και δωσίλογοι – στα ξένα μεγάλα συμφέροντα. Η αντιμετώπισή τους, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να είναι διαφορετική από τις παλιές κυβερνήσεις των δωσίλογων των Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλου και Ράλλη.
Παρ’ όλα αυτά, κ. Οικονομόπουλε, δεν θα λέγαμε όχι σε μια δημόσια ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα που θέσατε και θέσαμε, ώστε να ακουστούν ισότιμα τα επιχειρήματα και οι λογικές όλων των πλευρών. Μια τίμια συζήτηση σαν κι αυτή που προτείνουμε μπροστά σε ανοιχτό ακροατήριο, θα βοηθούσε εξαιρετικά τον ελληνικό λαό να καταλάβει τι διακυβεύεται σήμερα, αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον μονόδρομο της απόλυτης καταστροφής.
Με κάθε ειλικρίνεια,
Δημήτρης Καζάκης
Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Γραμματείας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ)





To
British Hellenic Chamber of Commerce
Sofias Avenue 25,
106 74 Athens
Athens, September 22 09/22/2012

TOPIC: About the event for the Special Economic Zones 

Mr. Economopoulos, 
We would like to thank you for your invitation and for the opportunity to clarify some fundamental your - in our opinion - issues. 
The protest which calls for the EPAM in radical opposition to the philosophy and practice of Special Economic Zones (E0Z). Anyone who has studied the international experience of SEZs knows very well that there is another method of attracting foreign investment. Even if it is used as a convenient excuse. 
Instead it is a coercive practice by the most lucrative of the international capital market in order to force states to unacceptable compromises and violations of the rules that should govern economic life of every civilized country. These circuits exploit the artificial scarcity of capital in a country, the highly corrupt political system that is ready for any agreement with a view to profit, mass unemployment and poverty in any case due to an imposed "openness" to the benefit of those who dominate the international markets . Hence the proposal for the SEZ. 
It is no coincidence that the 120 host countries SEZ is a global economies have undergone successive bankruptcies and cures of the IMF continues even today with policies of "internal devaluation" destroying every trace of internal cohesion and social perspective, and their dependence on international capital markets has deprived the potential independent production development for the benefit of the vast majority of their people. Not to mention the fact that most of them, if not all, suffer from regimes unaccountable political and economic corruption. 
This is precisely the necessary background in order to allow SEZs. 
Besides, what investor would need special arrangements in terms of assignment of legal and administrative exemption from the applicable nationwide, as provided an SEZ? Four main categories of investors, or some combination thereof: 
First: That the investor who is looking forward to a quick "grab" as commonly called, in terms of brokerage charlatanism plundering the natural resources of a region 
Second: He who seeks highly leveraged investments in terms of serious environmental and social impacts. Eg are activities burial, "exploitation", or manufacturing of nuclear, toxic and other infectious waste, no serious and civilized country would not allow its territory. 
Third: He who wants to benefit from a privileged occupational status in terms of colonial serfdom. As in all the world without any SEZ, but no exemption. 
Fourth: He who seeks legitimate investment "showcase" for extensive operations smuggling and black money. The Global SEZ is the organic component of the international circuit huge underground economy. There is not a case of SEZs that next to the "legitimate" investment not a warren booming underground economy fueled often by the same investors. 
The history of SEZs in 1980, which first made their appearance in coastal China to date have written four investment categories mentioned. This is also why the SEZ investors seeking "special treatment" under the laws of the host country, which in practice means that immunity as a special administrative status to control completely the area assigned. The exemption from taxation, or at least a large part of it, as well as from possible duties, including VAT, is a natural consequence of the logic of assignments. 
So if the state assigns the SEZ has not even benefit from taxes, then why can adopt? Those who support them talk about jobs. Nowhere in the world are not SEZs increased total employment in the economy that have been adopted. The new jobs created, where they created was for cheap temporary employment of dubious value and utility. While the workers are using vast majority of immigrants, whether domestic or from abroad. 
The usual in SEZs are not the direct intake worker by the employer, but the rent for a specified period by companies or contractors work. In this way, employees can be rewarded at will and fired at any time without any obligation of the employer. In most SEZs and indeed especially those dominated by large investment projects of infrastructure, industry, working time per employee does not exceed one year. 
Personally I do not know SEZs that does not use this system, which in the emirates of the Arabian peninsula, but also in Africa, has taken the form of the agent who recruits mainly immigrants from Islamic countries, or destitute refugees from UN camps and elsewhere go to work in conditions of real slavery in SEZs. Unfortunately, the rental status of workers has already been introduced in the working status of Greece and is used by choirs and the Greek public with tragic consequences for workers, often immigrants. We only have to only imagine what will happen in SEZs. 
For all these reasons we characterize the SEZ as a return to the era of colonialism and the status of capitulation to the new format. Greece, as with all countries that adopted SEZ has nothing to gain nothing, while degraded and formal economies in the category of "third world" with all its economic, political and social consequences. 
The only one who stands to gain is a small circuit traders who does not know anything, nor cares to truly productive investments because the brokerage practiced quackery and fraud, the easy and risk-free profit in Greece and abroad. With them fully consubstantial with them is the domestic political staff that has proven for decades how intertwined it is with corruption. That is why it so easily provide formal policy coverage, even without any serious discussion, at times the SEZ. 

Mr. Economopoulos, 
The EPAM is generally not against foreign investment. Just fights, like all democratic and patriotic forces in the history of this country, the official theory of "psorokostainas." Theory, ie, claiming that without foreign investment, without foreign support and generally without subservience to foreign economic and political interests, there can be no development of Greece and the Greek people's welfare. Based on this theory has dominated the country a doctrine that everything depended on the development of the Greek economy by attracting foreign capital. 
The governments of the country, without exception, they invested in this doctrine and tried everything to attract foreign capital. Defiantly privileges, free assignments soil and subsoil colonial character contracts, tax immunity, freedom of export earnings, loans with government guarantee, all kinds of subsidies, and so on. The entire economic history of Greece is full of special preferential treatment arrangements of foreign capital, which only formal colonial regimes sometimes exceeded. Always of course with the official excuse so that foreign investment will come that will bring growth and jobs. 
They achieved their goal? Yeah, managed to attract foreign capital and even huge volume. It is a myth that there are foreign funds in Greece. If you look at the Net Investment Position in Greece will find that in 2009, the net inflow of foreign capital exceeded 96% of the country's GDP. Where did all these foreign funds? There who could derive more profit. Speculation with government and private loans, shareholdings and broker products. There was no real productive investment that gives growth dynamics in the Greek economy. 
The history of Greece and the international experience shows that the more privileged status is attracting foreign investment, more profit, unaccountable and devastating is the capital attracted. While the country that becomes a welcome opportunity economy, cheap labor and even cheaper policy for acquisition of powerful interests. Other countries that rely on such schemes and determine that anyone behind a fancy storefront, their economy and their society is one deserted land
The doctrine of attracting foreign capital with special offers and schemes led Greece to hold official record bankruptcies in history. Four in number, and that we are experiencing today is the fifth and is politically and economically worse than all mainly due to the euro and the European Union. This doctrine led Greece into all sorts of political adventures, diversions and coups to serve primarily foreign economic interests. 
If one wants to truly utilize foreign investment for its development should first have a complete production plan reconstruction of its economy. That's because foreign investment may not be the engine of an economy, unless we want to be prey to the whims and circumstances of the international market. Nor can an economy to adapt to the appetites of investors. You must know where you are going mobilizing all available resources and utilizing its full potential. Itself, with its own merits and not offering land, air, water and people in alien interests. And we must do so with a basic criterion to win full and stable employment, rising real incomes of the population and the ever expanding manufacturing base since its the only one that provides outlook for an economy. 
Foreign investments long-term, integrated organically into the production plan reconstruction of the economy, with positive multiplier effects throughout the economy in terms of stable employment, rising income, value added, productivity and technology is perfectly legitimate and consistent with the development of Greece. Which of course requires a different state, freed from the shackles of political and economic corruption, regenerated in the fertile ground of true democracy, which implies sovereignty of the people and national independence. 
He has nothing of all that related to the SEZ? Course not. The SEZs have now been put on the agenda as a byproduct of controlled bankruptcy and the occupation experienced by the country since the troika and the eurozone with projecting power in Germany. Those who seek to today do not want to develop the country, but the confiscation of the national and amputation. Especially when it comes to areas of particular geostrategic significance such as Thrace, which already involved obscure geopolitical aspirations. 
This is the reason why Mr. Economopoulos, who will refuse your kind invitation to attend the meeting / discussion co-organized your institution to the Bank of Greece. 
First, because we do not want to legitimize our presence bizarre 'forum', private companies and agents. We do not see what use it would have to reach out to the salesman stated working SEZs, and appears to obscure the economic and geopolitical interests which apparently covet primarily Thrace and Samothrace. 
Second, why not recognize the purported minister of the Greek government will attend your event to recommend in favor of SEZs. This gentleman, who in any fully functioning state in the world would face justice for his performance in selling off public property belongs to a typical government collaborators similar to those of the old Nazi occupation. Even the seven-year junta took more account of the discontent and protests in the world than the current leaders who recognize that they have only given reason - hence collaborators - in large foreign interests. Their treatment, in our opinion, can not be different from the old governments of collaborators Tsolakoglou, Logothetopoulos and Rallis. 
Nevertheless, Mr. Economopoulos will not say no to a public open debate on the issues you raised and started to hear the arguments and equally reasonable all sides. An honest discussion like the one we propose in front of an open audience will be of great help to the Greek people to understand what is at stake today, but what needs to be done to finally get out of this one way of absolute destruction. 
In all honesty,
Dimitris Kazakis
General Secretary of the Political Secretariat of the UNITED  Pallaiko Front (EPAM)



Εδώ η κινητοποίηση του ΕΠΑΜ

No comments:

Post a Comment