Monday, September 17, 2012

Ελληνικά σχολεία θέλουν οι Πομάκοι και το ΥΠΕΠΘ τους το αρνείται

Ακόμη μία απόδειξη για την αυτοκαταστροφική τάση του ελληνικού κράτους φέρνει στην επιφάνεια το διαχρονικό αίτημα των Πομάκων της Θράκης οι οποίοι αποτελούν το μισό πληθυσμό της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή και οι οποίοι ζητάν τα παιδιά τους να φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και όχι στα μειονοτικά.
Όπως είναι γνωστό, στα πομακοχώρια σήμερα, λειτουργούν μόνο μειονοτικά σχολεία όπου τα μισά μαθήματα γίνονται στα ελληνικά και τα άλλα μισά στα τουρκικά και στα αραβικά αφού τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν το Κοράνι αν και μέχρι την Α’ δημοτικού, τα παιδιά των Πομάκων δεν γνωρίζουν ούτε μια λέξη τουρκική.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος οι Πομάκοι ζήτησαν από το υπουργείο Εθνικής
Παιδείας να γίνονται μερικά ακόμη μαθήματα στα ελληνικά, στα μειονοτικά σχολεία, γιατί ακολούθως οι μαθητές πηγαίνουν σε ελληνικά γυμνάσια και δεν γνωρίζουν τα βασικά για να

συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Όμως η ελληνική πολιτεία αντέκρουσε το αίτημα των Πομάκων λέγοντας ότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης τα παιδιά της μειονότητας θα διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα στο σχολείο τα τουρκικά σύμφωνα με το υπουργείο.
Το ζήτημα όμως για τους Πομάκους είναι ότι η μητρική τους γλώσσα δεν είναι τα τουρκικά αλλά τα πομακικά με αποτέλεσμα τα παιδιά των Πομάκων να μαθαίνουν εκτός από τα αραβικά για την ερμηνεία του Κορανιού και μία ακόμη γλώσσα που δεν την χρειάζονται, την στιγμή που δεν μαθαίνουν την μόνη γλώσσα που χρειάζονται για την ζωή τους και την εξέλιξη τους... τα ελληνικά.
Εναλλακτικά οι Πομάκοι ζητάνε από το ελληνικό κράτος να ιδρύσει ελληνικά δημόσια σχολεία για όσους γονείς επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτά αντί για τα μειονοτικά. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ιρφάν Μεχμεταλή, κάτοικος του χωριού Μάνταινα και πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, «Ελλάδα δεν είναι εδώ; Όπως μπορεί ένας μουσουλμάνος της Ξάνθης να στέλνει το παιδί του στο μειονοτικό ή σε δημόσιο σχολείο, έτσι θέλουμε κι εμείς, εδώ στα Πομακοχώρια, να έχουμε επιλογή που θα στέλνουμε τα παιδιά μας.. Τίποτε παραπάνω».
Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ζητάνε την ίδρυση ελληνικών δημόσιων σχολείων γνωρίζοντας ότι το αίτημα αυτό μπορεί και να τους στοιχήσει την δουλειά τους εάν εργάζονται σε Δήμους με σύμβαση ή εάν αναζητούν εργασία αφού η επιρροή του προξενείου είναι τόσο μεγάλη στην περιοχή που ακόμα και Χριστιανοί επιχειρηματίες και εκλεγμένοι άρχοντες μπορούν να επηρεαστούν από τις «φιλικές συμβουλές» των παραγόντων του προξενείου.
Source

No comments:

Post a Comment