Friday, June 21, 2013

Capital.gr>Οι "σκιές" της διαπλοκής στο παρασκήνιο της πολιτικής κρίσης



Η ενδοκυβερνητική ένταση έχει πυροδοτήσει οξύτατες αντιπαραθέσεις που αναδεικνύουν τον σκιώδη ρόλο οικονομικών συμφερόντων πίσω από την κρίση πολιτικής αποσταθεροποίησης που ξέσπασε με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Κυβερνητικά στελέχη χθες βράδυ δεν δίσταζαν να αποδώσουν την πολιτική εμπλοκή σε πιέσεις που αναφέρονται στα προβλήματα που έχουν αναδυθεί στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων.

Διοικητικά στελέχη τραπεζών οι οποίες συμμετέχουν στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων που “τρέχουν” για το 2013, σχολιάζοντας χθες βράδυ τις εξελίξεις υποστήριξαν στο Capital.gr ότι «Για άλλη μια φορά ζούμε αυτό που εμείς οι παλιότεροι γνωρίζουμε καλά, το πως λειτουργεί η σχέση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων στην Ελλάδα... Αυτό όμως που αγνοούν οι πρωταγωνιστές του σημερινού σήριαλ είναι ότι η οικονομία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της και αυτό το γνωρίζουν τόσο οι αγορές όσο και οι εν δυνάμει επενδυτές. Δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές από αυτή την σύγκρουση συμφερόντων που οδηγεί την χώρα ένα βήμα μετά τον γκρεμό...».

Η εμπλοκή αφορά:

- Το περιβόητο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που παραμένει μετά από τρία χρόνια μνημονίου «μπλοκαρισμένο» στον λαβύρινθο της διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.

- Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που εμφανίζεται έρμαιο της σύγκρουσης εγχώριων και διεθνών συμφερόντων, όπως αποδεικνύεται στις μεγάλες υποθέσεις της ΔΕΠΑ, του ΟΠΑΠ και των στόχων που είχαν τεθεί για το 2013.

- Το ότι οι όποιες παρεμβάσεις έχουν περιορισθεί στην εύκολη λύση της οριζόντιας σφαγής μισθωτών και συνταξιούχων για να πετύχει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα προκαλώντας πολλαπλάσια υφεσιακή πίεση στην οικονομία μέσω της απότομης πτώσης της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης.

- Το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου βλέπουν το περιβόητο «success story» να σκοντάφτει στην διαπλοκή συμφερόντων σε ένα περιβάλλον που επιδεινώνεται και από τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης.

Εκτιμήσεις αναλυτών της χρηματιστηριακής αγοράς μιλώντας στο Capital.gr σημειώνουν ότι η στιγμή που εκδηλώνεται η πολιτική κρίση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά «ατυχής».

Η γενικευμένη πτώση των αγορών λόγω ΗΠΑ (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στην σημερινή έκδοση του “Κεφαλαίου) πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις για το ΧΑ και την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων που σταδιακά είχαν αρχίσει να εμφανίζονται λόγω των θετικών εκτιμήσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος μετά τον Απρίλιο.

«Σας θυμίζουμε αυτό που ακολούθησε στις αγορές μετά την ατυχή έμπνευση του Γ. Παπανδρέου να προτείνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ...».

Η πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα μπορεί στις παρούσες συνθήκες να αναστρέψει την προσπάθεια να στηριχθεί το ελληνικό success story στις αγορές.


Πηγή:www.capital.gr

capital.gr

No comments:

Post a Comment